NAJTEŽA DIJAGNOZA ‘Imam karcinom pluća, bronha i vrata. No, optimist sam i sve okrećem na šalu’

Nemam riječi koliko se trude doktorice Kardum Fucak, Jurković i Balogović-Dubravec – hvali bolnički tretman teško bolesni Križevčanin


Autor: podravski.hr — 28.09.2018. / 13:18 Aktualno

Božidaru Jambrecu (u sredini) rak je prije tri godine otkriven slučajno

Prije sedam godina u padu za vrijeme posla Božidar Jambrec, 57-godišnji Križevčanin, strahovito je ozlijedio lijevu nogu. Bila je praktički smrskana. Prije tri godine oporavio se do te mjere da mu je preporučena operacija – ugradnja umjetnog koljena. No, u pripremnim pregledima otkrivena mu je strašna dijagnoza. Liječnici su mu rekli kako boluje od karcinoma pluća.
– Kad čujete da imate rak, prvi tjedan je nepodnošljiv, barem je meni tako bilo. Iskreno, ne možeš to psihički ‘progutati’, ne možeš se pomiriti s time i pitaš se: A zašto ja? Tko drukčije kaže, taj laže. Kasnije je to prošlo, prestao sam razmišljati o raku i sve okrećem na šalu – reći će Božidar.
Nakon dijagnoze, prošao je kuru kemoterapije i karcinom se smanjio. Nedavno je ponovno počeo primati kemoterapiju, a kaže kako je dobro podnosi.
– Imam težak oblik, adenokarcinom, ali – za čudo Božje – on tri godine miruje i moram reći da me baš ništa ne boli. Doduše, rak se proširio na bronhe i vrat, ali kemoterapije ga drže pod kontrolom, čak ga i smanje. Od terapije nemam mučnine, ali kod prve kure otpala mi je kosa – pripovijeda Božidar.
Veli kako je tek lani dobio mirovinu, invalidsku.
– Bolje da ne velim koliko mi iznosi penzija. Imam 28 godina radnog staža u metalskoj industriji, a ljudi dobivaju veću socijalnu pomoć nego što je moja mirovina. Sva sreća što je liječenje za oboljele od karcinoma besplatno, pa ništa ne plaćam. I sanitetski prijevoz na kemoterapije u Koprivnicu mi je besplatan – kaže Božidar.
Pun je hvale za tretman koji uživa u koprivničkoj Općoj bolnici.
– Nemam riječi koliko se trude doktorice Kardum Fucak, Jurković i Balogović-Dubravec – reći će teško bolesni Križevčanin.
Veli kako u svojoj situaciji nema velikih planova – „bilo bi to i glupo“. No, ima određena očekivanja i živi dan za danom. I obitelj mu se pomirila sa situacijom, a jako je zadovoljna kako izgleda i funkcionira.
Nakon dijagnoze raka pluća, otpala je mogućnost saniranja ozlijeđenog koljena jer bi operacija u njegovu slučaju bila prerizična.
– Obično velim da ću na operaciju za 30 godina. Šalim se, ali uopće ne razmišljam u crnim tonovima. Kako bude, bit će. Em se liječnici trude, em stalno dolaze novi i sve bolji lijekovi. Prije deset godina umro bih šest mjeseci nakon dijagnoze – zaključio je Božidar Jambrec. (hš)

Krenuo na operaciju noge pa doznao strašnu dijagnozu

FOTO: NIKOLA WOLF