NAJVAŽNIJA DRŽAVNA INVESTICIJA Vlada najavljuje gradnju drugog kolosijeka Dugo Selo – Križevci

Prema prvim neslužbenim procjenama, vrijednost te dionice iznosi oko milijardu i pol kuna i financirat će se iz strukturnih fondova EU-a


Autor: podravski.hr — 20.02.2013. / 12:56 Aktualno

ZAGREB, KOPRIVNICA – Do kraja 2013. trebala bi početi izgradnja drugoga kolosijeka pruge Dugo Selo – Križevci, što je najvažnija državna investicija u ovoj godini.
O tome je nedavno na sjednici Vlade govorio ministar Branko Grčić koji je naglasio važnost tog paneuropskog prometnog koridora između Budimpešte i Rijeke. Prioritet ima dionica od Zagreba do Botova, odnosno mađarske granice, ukupne dužine 80 kilometara, a prva će se graditi upravo spomenuta trasa Dugo Selo – Križevci. Prema prvim neslužbenim procjenama, vrijednost te dionice iznosi oko milijardu i pol kuna i financirat će se iz fondova EU-a.
Postojeća pruga s jednim kolosijekom gradila se u nekoliko etapa. Prva je puštena u promet dionica Zagreb – Drnje 1870. godine, a kasnije i ostale. Pruga je danas u prilično lošem stanju pa su dopuštene brzine vrlo male. Od granice s Mađarskom do Koprivnice i Mučne Reke dopuštena je brzina 80 kilometara na sat, a dalje do Križevaca samo 60 km/h. Taj bi pravac bio jedan od najvažnijih europskih koridora za željeznički teretni promet. (rm)
Na fotografiji: Glavni kolodovor u Koprivnici