Najveća krađa nakita u Hrvatskoj: Ringo i sinovi oslobođeni su pljačke Barezine kuće teške 800.000 kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnički Općinski sud i u ponovljenom postupku nepravomoćno je oslobodio krivnje Enrica Đ. (47) zvanog Ringa iz Svetog Ivana Žabnog koji je bio optužen da je zajedno sa sinovima Banderasom i Marcom te nećakom Davideom iz kuće poznate koprivničke menadžerice, sada pokojne Mare Bareze ukrao nakit vrijedan 800.000 kuna.

Prema optužnici, krađa se dogodila 31. ožujka 2014. godine između 15.15 i 15.35 sati u Špoljarskoj ulici u Koprivnici. Enrico se prema tužiteljima dovezao opel astrom zagrebačkih oznaka u blizinu kuće Mare Bareze. Enrico je tako, tvrdili su tužitelji, zajedno sa sinom Banderasom ostao u automobilu paziti da nitko ne naiđe, a njegov sin Marco i nećak Davide su se popeli na terasu i kroz otvorenu staklenu stijenu ušli u kuću gdje su iz spavaće sobe ukrali zlatni i srebrni nakit i druge dragocjenosti.

Nakit su stavili u prekrivače koji su se nalazili na krevetu u kojima su ih iznijeli iz kuće te ih potom unijeli u automobil nakon čega su se svi zajedno odvezli. Osim toga, ista je “ekipa” bila optužena, ali i presudom oslobođena, za provalu u kuću u Ulici Viktora Cara Emina u Varaždinu u kojoj je također nestao novac i nakit.

Enrico je prvom presudom Općinskog suda bio proglašen krivim u lipnju 2017. godine, no rješenjem Županijskog suda u Zagrebu ta je presuda u prosincu te godine ukinuta, a predmet je vraćen na ponovno suđenje koprivničkom sudu. Nakon suđenja krajem srpnja ove godine, sutkinja koprivničkog Općinskog suda Vesna Piškorec Kuzmić Enrica je oslobodila krivnje po na čelu pravnog stajališta “in dubio pro reo”, prevedeno na jezik laika, da u smislu sumnje koja se ne može dokazati, treba donijeti presudu u korist optuženog. Tužitelji na sudu nisu nedvojbeno uspjeli dokazati da je Enrico počinio kazneno djelo za koje su ga optužili premda je bilo prema izjavama svjedoka jasno da je kazneno djelo počinjeno upravo opel astrom zagrebačkih oznaka u njegovom vlasništvu.

Detalj s policijskog očevida u kući M. Bareze

– Činjenica da su mobilni uređaji vlasništvo okrivljenika Enrica kritičnih dana korišteni na području Koprivnice i Varaždina ne mogu predstavljati sami za sebe dokaz da je okrivljeni sudjelovao u počinjenju kaznenih djela, a od strane saslušanih svjedoka isti nije prepoznat kao osoba koja se dovodi u vezu s počinjenjem kaznenih djela – obrazložila je svoju odluku sutkinja Vesna Piškorec Kuzmić i dodala kako svjedok koji je promatrao parkirano vozilo nje u njemu vidio druge osobe dok se u optužnici državnog odvjetnika tvrdi da se okrivljenik Enrico osobnim automobilom dovezao u blizinu kuće Mare Bareze gdje je zajedno sa sinom pazio da tko ne naiđe.

– Okrivljenika niti jedan od svjedoka nije prepoznao – glavni je bio argument sutkinje Piškorec Kuzmić prilikom donošenja oslobađajuće presude. Presuda je nepravomoćna i na nju će se žaliti koprivnički tužitelji.

Kako god bilo, krađa nakita iz kuće Mare Bareze doista se dogodila, nakit nije pronađen, nitko ne zna gdje se nalazi. Kao svjedokinja ispitana je Mara Bareza, koja je preminula početkom 2016. godine. U svojem iskazu je navela da je tog dana otišla automobilom iz kuće na nogometnu utakmicu. Uličnu ogradu nije zatvorila, a na katu s južne strane na spavaćoj sobi ostala je otvorena staklena stijena. Pola sata nakon što je otišla iz kuće javljeno joj je kako joj je provaljeno u kuću.

– Sačekali su me policijski službenici i rekli da je susjed preko puta vidio nepoznate osobe da trče, vikao je za njima, a da su osobe iz Rock caffea vidjele automobil u kojeg su te osobe ušle pa su policiji dojavile marku automobila i registraciju. Policijski službenici nisu pronašli počinitelja i blokirali grad već mi je rečeno da je većina policijskih službenika bila angažirana na nogometnoj utakmici – ispričala je Mara Bareza.

Dodala je kako ima alarm, no zabunom ga je zaboravila uključiti. Tijekom očevida, dodala je, utvrđeno je kako su lopovi pokušali ući u kuću ljestvama za cvijeće, no one su se slomile pa su odustali, a u kuću su ušli tako da su stavili dvije stolice vrtne garniture jednu na drugu i tako se popeli. Nakit su iznijeli tako da su ga stavili u dvije jastučnice koje su bile na krevetu te u cijeli šlifer.

– Moji djelatnici koji održavaju vrt dva dana prije provale uočili su muškarca vitke građe obučenog u sivu vestu da prolazi nasipom, a koji je nešto razgledavao. Vrijednost nakita je oko 800.000 kuna – posvjedočila je sutkinji Mara Bareza.

Svjedok iz Rock caffea rekao je na sudu kako je vidio dvojicu mlađih muškaraca koji su pretrčavali preko ceste i na leđima su imali zabačene smotuljke nalik na posteljinu plavo bijele boje.

– U posteljini se nalazilo nešto, čulo se da zvecka, a prema njihovom načinu kretanja, obzirom da su trčali, zaključio sam da su sigurno nešto loše učinili. Na parkiralištu je bio opel zagrebačkih oznaka boje trule višnje. U automobil su ušle dvije osobe romske nacionalnosti, zapisao sam broj registracije i nazvao policiju – rekao je svjedok iz rock caffea.

Svjedočila su dvojica vrtlara koji su uređivala vrt Mare Bareze. Jedan je rekao kako je dva dana prije provale vidio osobu staru oko 50 godina s bradom, a drugi je rekao kako je primijetio nekog čovjeka kako nekoliko puta uzastopce šeće nasipom.

Okrivljeni Enrico u svojoj je obrani naveo kako u to vrijeme uopće nije bio u Koprivnici te da je njegovim automobilom mogao upravljati bilo tko od članova njegove obitelji.

– Tijekom 2014. godine nisam sudjelovao u nikakvim krađama, niti u Koprivnici, niti u Varaždinu i nemam nikakvih saznanja o počinjenju tih krađa. Koristio sam automobil opel, no registraciju ne znam. Taj auto znaju voziti moj sin i nećak, a nemaju vozačke dozvole. Nekad je auto vozio i moj otac. Ne znam koje sam telefone koristio u to vrijeme, a znali su ih koristiti i moji ukućani  -rekao je sutkinji i dodao kako povremeno živi u Italiji gdje mu živi sestra te se bavi preprodajom odjeće.

– Kuću sam kupio prije ovih događaja za koje me se tereti. Na području Hrvatske protiv mene nikada nije vođen postupak, niti sam osuđivan, a niti se moja djeca bave ovakvim stvarima. Nikada to ne bi napravio sa svojom djecom. Nikada nisam vidio niti sam imao kod sebe predmete za koje me se tereti da sam ukrao. Od posla kojim se bavim mogu zaraditi od dvije do tri tisuće kuna, a od toga mogu pomalo živjeti – rekao je sutkinji okrivljeni Enrico.

Sutkinja Vesna Piškorec Kuzmić ga je oslobodila. Ne samo za provalu u kuću Mare Bareze, nego i za provalu u Varaždinu. Za tu je provalu okrivljen također da je vozio automobil opel te da je provala počinjena na jednak način kao i kod Mare Bareze. No, što se tiče te provale, za nju je kao jedini krivac pravomoćno osuđen presudom Općinmskog suda u Slavonskom Brodu njegov nećak Davide dok se tom optužnicom Enrico uopće ni ne spominje.

Popis imovine Mare Bareze koji je ukraden zaista je impozantan.

Provalnici su prema optužnici iz njezine sobe uzeli (prenosimo iz presude):

biskupski prsten izrađen od platine s briljantima i kamenom ametist,

zlatnu ogrlicu i zlatni prsten od žada,

broš od žada u obliku cvijeta dimenzija 8×4 cm,

privjesak od žada sa kineskim motivom dimenzija 8×4 cm,

narukvicu od žutog zlata u obliku zmije sa očima od rubina,

ručno izrađenu narukvicu od 24 karatnog zlata (beduinski rad – Kuvajt) sa tirkizima,

viseće naušnice od 24 karatnog zlata i tirkizima,

dva prstena od 24 karatnog zlata i tirkizima,

jednu ogrlicu od slonovače,

dva para naušnica od slonovače i privjesak od slonovače (ručni rad Afrika),

narukvicu od 18 karatnog zlata s privjeskom,

narukvicu od 18 karatnog zlata sa hrvatskim grbom,

četiri narukvice od 18 karatnog zlata,

deset broševa od žutog zlata sa raznim motivima,

zlatni prsten, zlatnu narukvicu, široku narukvicu od zlata, manju narukvicu od žutog zlata, narukvicu od žutog zlata sa cirkonima,

zlatne naušnice sa cirkonima,

zlatni prsten za mali prst sa briljantima,

zlatni broš sa 15 briljanata,

zlatnu ogrlicu sa zlatnim privjeskom „Gospa Sinjska“,

ogrlicu, naušnice, narukvicu i prsten od srebra na emajlu-unikat nakti iz Alžira (Kabilja),

broš od srebra sa koraljima, bisernu ogrlicu, narukvicu i naušnice,

prsten sa zlatnim kopčama, privjesak sa zlatnim lancem, prsten i naušnice sa okruglim biserom u sredini,

bisernu ogrlicu, naušnice, narukvicu, prsten sa briljantima i biserom,

ogrlicu sa briljantima i Cartierovom kopčom,

zlatnu narukvicu sa utisnutim biserima, dvije naušnice sa utisnutim biserima (Libanonski biseri),

bisernu ogrlicu sa zlatnom kopčom, privjesak sa briljantima i dvije naušnice (Omura-Japan),

bisernu ogrlicu sa bisernom kopčom u zlatu,

bisernu ogrlica i narukvica sa bisernom kopčom,

dugačku bisernu ogrlica oko 1 m sa velikim privjeskom u obliku školjke sa srebrom,

bisernu ogrlicu (kombinacija crnih i bijelih bisera) sa četiri niza i kopčom u obliku cvijeta,

viseće naušnice u obliku grozda, prsten sa crnim biserima,

naušnice viseće sa crnim i bijelim biserima,

ogrlicu od bijelih bisera sa tri niza i žadom,

narukvicu, prsten i viseće naušnice,

ogrlicu u tri niza od dugoljastih bisera roza boje,

narukvicu, viseće naušnice i prsten,

pet kompleta (ogrlica, naušnice i narukvica) od bijelih bisera (riječnih),

pet kompleta (ogrlica, naušnice i narukvica) od crnih bisera (riječnih),

pet kompleta (ogrlica, naušnice i narukvica) od roza bisera (riječnih),

ogrlicu od tri niza crnih bisera sa privjeskom od velikog crnog bisera sa cirkonima,

narukvicu od tri niza, naušnice od velikih bisera kao privjesak,

prsten sa crnim biserom (prsten, kopča i naušnice od bijelog zlata kroz velik biser po dijagonali cirkoni),

zlatni prsten i zlatni križ privjesak sa granatom (crvenim poludragim kamenom),

prsten, naušnice i veliki privjesak sa ametistima izrađeno od bijelog zlata (Brazil-Steiner),

veliki lanac od bijelog zlata,

prsten od žutog zlata za mali prst sa smaragdom i cirkonima,

ogrlica, narukvica, naušnice i prsten za mali prst sa smaragdima i brilijantima (starinski nakit Sarajevo),

veliki broš od bijelog zlata sa velikim rubinom u sredini i nekoliko nizova briljanata,

dva rubina bez okvira,

četiri zlatne ogrlice (široke) isprepletena kombinacija bijelog i žutog zlata,

prsten od bijelog zlata s briljantom, ogrlicu, narukvicu i privjesak u obliku križa od bijelog zlata i briljanata,

naušnice od žutog zlata i cirkonima,

veliku viseću zlatna naušnicu sa crnim kamenom,

naušnice od bijelog zlata sa sintetičkim safirom i cirkonima,

broš i naušnice sa briljantom i plavim safirom,

prsten od bijelog zlata sa velikim plavim safirom i briljantima (Certifikat Popek),

prsten od bijelog zlata i briljantima, prsten od bijelog zlata i briljantima (Bulgari),

kopču od žutog zlata sa safirom i briljantima (Antikvitet 18 stoljeće),

kopču od bijelog zlata sa briljantima (Antikvitet 18 stoljeće),

privjesak – opal bijele boje sa velikim obrubom (Australski mat opal),

prsten, naušnice i privjesak (Brazilski topaz) i debeli zlatni lanac (Popek),

privjesak sa Kamenom na debelom prepletenom lancu od žutog zlata, naušnice, dva prstena i narukvica sa Kameama, prsten za mali prst od žutog zlata (Bulgari), tirkizne naušnice,

prsten narukvicu i ogrlicu sa srebrnom kopčom (Kina),

ogrlicu od nepravilnih oblika tirkiza (veliko kamenje) sa srebrnom kopčom,

ogrlicu, prsten, narukvicu i naušnice (Antikvitet-tirkiz Kazahstan), ogrlicu,

narukvicu i prsten (srebro i tirkiz), ogrlicu, narukvicu, naušnice,

prsteni privjesak od žada sa velikim srebrnim lancem (Antikvitet – Kazahastan),

ogrlicu sa sedam nizova sa velikim privjeskom i srebrnom kopčom, narukvicu,

viseće naušnice i prsten (Brazilski smaragdi),

veliku ogrlicu sa velikim privjeskom sa šest nizova i srebrnom kopčom (Brazilski smaragdi),

ogrlicu sa šest nizova sa kombinacijom velikog i malog kamenja sa velikim privjeskom,

narukvicu sa debelim kamenjem, prsten sa sitnim kamenjem,

naušnice sa kombinacijom debelog i sitnog kamenja (Brazilski ametisti),

veliku srebrnu ogrlicu sa smaragdima, veliki privjesak sa srebrom,

naušnice, prsten i narukvicu kombinacija sa emajlom (Antikvitet Argentina),

tirkiznu krunicu, veliki tirkizni prsten,

ogrlicu crvenih koralja sa srebrnim bobama, narukvicu, dvije naušnice (Indija),

dvije ogrlice od crvenih koralja sa srebrom,

ogrlicu od crvenih koralja sa srebrnom kopčom i jednim koraljem (botun),

koraljnu ogrlicu, naušnice i polukružnu narukvicu (koralj Zlarin),

koraljnu ogrlicu nepravilnog oblika sa zlatnom kopčom,

velike viseće naušnice od crvenih koralja, narukvicu sa velikim svijetlo žutim jantarom,

veliki privjesak, naušnice i prsten, narukvicu, veliki privjesak,

veliki prsteni velike naušnice (žuti jantar) i srebrni lanac,

ogrlicu sa zlatno kopčom, narukvicu, naušnice i prsten (smeđi jantar),

narukvicu, privjesak   na ogrlici od bijelog zlata, viseće naušnice i prsten (zeleno-crni jantar),

ogrlicu na srebrnoj žici sa velikim kamenjem (zeleno-crni jantar),

veliki privjesak u obliku romba sa kombinacijom kristala i cirkona i veliki prsten (Swarovski),

broš u obliku labuda (Swarovski), dva broša Swarovski,

srebrnu ogrlicu i narukvicu sa kombinacijom cirkona i kristala,

srebrne naušnice i veliki srebrni prsten sa cirkonima (Swarovski),

prsten od žutog zlata sa crnim kamenjem, prsten za mali prst od žutog zlata sa gravurom slonića,

mušku iglu i kravatu od žutog zlata i briljantom,

ogrlicu od žutog zlata koja je rasklopiva u četiri dijela sa više od 150 bisera i isto toliko briljanata (Antikvitet Rusija),

pet kompleta ogrlica, naušnica, prsten i narukvica bižuterija,

10 ogrlica sa velikim privjeskom (bižuterija),

razna ekskluzivna bižuterija sa privjescima u obliku slona, polumjeseca, pauna i sl.,

6 masivnih narukvica od srebra, razni privjesci i prstenje od srebra,

srebrni nakit mase od oko 0,5 kg, naušnice sa ametistima, zlatne naušnice sa crnim biserom,

veliki četvrtast starinski prsten s ametistom,

velike naušnice od crvenih koralja u obliku ruže,

narukvicu od mame perle-velika sa više većih pločica,

zlatnu ogrlicu sa puno tanjih lančića i široki zlatni prsten,

antikni prsten plavi dugoljasti sa okruglim lapisima,

tri broša-ručni rad (jedan sa biserom, jedan u obliku cvijeta i jedan nepravilnog oblika),

srebrnu ogrlicu, narukvicu i naušnice sa poludragim kamenjem u tri reda i srebrni veliki privjesak na ogrlici (zeleni opal), zlatne naušnice u obliku cvijeta,

ogrlicu kombinirano zlato i poludragi kamen smeđi,

komplet zlatna ogrlica i veliki prsten za mali prst,

jedan antikni komplet zlatna ogrlica i privjesak s specijalnim kristalnim kamenom na kojem se nalaze privjesci zlata sa briljantima

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI