NAJVEĆI HRVATSKI PRASAC Ponosni vlasnik kaže: Moj nerast težak je više od pola tone i još bu rasel

Kapitalac je bio i zvijezda nedavne stočarske izložbe u Gudovcu jer je prava rijetkost da nerasti teže toliko


Autor: podravski.hr — 20.09.2017. / 11:51 Stil

Mladen Čižmešinkin, uzgajivač svinja iz Novog Virja, na farmi ima pravog kapitalca, nerasta teškog nevjerojatnih 505 kilograma. Kapitalac pasmine veliki yorkshire star je tri godine i još je u naponu rasplodne snage.
Za njegove “skokove” Mladen je sam izradio fantoma, svojevrsnu željeznu imitaciju svinje, a sjeme koristi za rasplod u vlastitom uzgoju.
– Moj kapitalac nikad nije “skočio” na svinju, a razlog je vrlo jednostavan. Ako nerast samo jedanput zaskoči svinju, nema više šanse da ga dobijete na fantom. Hranim ga na isti način kao i ostale neraste, a kod njega je očito genetika odigrala svoje pa je dosegnuo nevjerojatnih 505 kilograma – kaže.
U Hrvatskoj, prema njegovim saznanjima, to je najteži nerast koji će vjerojatno doseći i težinu od 550 kilograma. Kapitalac je bio i zvijezda nedavne stočarske izložbe u Gudovcu jer je prava rijetkost da nerasti teže toliko.
Trenutačno je u pregovorima s veterinarskom stanicom u Slavonskom Brodu koja je pokazala interes da kupi njegova golemog nerasta.
– Više ga neću moći tako puno koristiti za vlastiti rasplod kako ne bi došlo do spajanja rodova pa ću ga najvjerojatnije prodati – objašnjava nam ponosni podravski farmer. (db)
Foto: Đuro Grčić