NAKON 70 GODINA Časnim sestrama država vratila zgradu dječjeg doma u Koprivnici

'Neizmjerno smo sretne što nam je ova zgrada vraćena jer se tako djelomično ispravlja nepravda koja je učinjena našem redu i Crkvi u Hrvata uopće', rekla je Nevenka Jurak, zamjenica provincijalne glavarice Družbe kćeri Božje ljubavi


Autor: podravski.hr — 09.03.2013. / 13:40 Aktualno

KOPRIVNICA – Časne sestre Družbe kćeri božje ljubavi preuzele su u petak zgradu Dječjeg doma Svitanje u Koprivnici, gdje je do prije dva tjedna boravilo devetero djece na stalnom smještaju i desetero u poludnevnom boravku.
Zgradu su pripadnice reda časnih sestara izgradile 1925. godine. No, nakon samo 23 godine korištenja, tijekom 1945. godine tadašnja narodna vlast komunističke Jugoslavije zgradu im je oduzela.
– Neizmjerno smo sretne što nam je ova zgrada vraćena jer se djelomično ispravlja nepravda koja je učinjena našem redu i Crkvi u Hrvata uopće – rekla je Nevenka Jurak, zamjenica provincijalne glavarice Družbe kćeri Božje ljubavi.
Prije preuzimanja zgrade, časne sestre, predstavnice Družbe, temeljito su je pregledale u društvu Milivoja Androlića, ravnatelja Dječjeg doma Svitanje. Počevši od krovišta, pažljivo su proučili svaku pukotinu sve do podruma, te obilaskom dvorišta zaključili kako će trebati potrebna dodatna ulaganja.
U narednom razdoblju u zgradu bivšeg dječjeg doma bit će smješteno pet časnih sestara s pedesetak vrtićke djece iz Dječjeg vrtića sv. Josipa, koji je sada smješten odmah pored zgrade Svitanja. Hoće li širiti kapacitete vrtića, kojih u gradu nedostaje, a s obzirom na nove prostorne kapacitete, časne sestre se nisu izjasnile. Napomenule su kako vjeruju da će se povećati broj časnih sestara u ovoj zgradi.
Izvještava: GORAN OBRAN