Nakon diplome na Akademiji dramskih umjetnosti, odlučio se baviti izradom unikatnih čeličnih noževa

Nabavka ovakvog noža zapravo je dugoročna odluka i ulaganje može biti za cijeli život – napomenuo je Tomislav Sokač


Autor: podravski.hr — 12.03.2019. / 19:34 Stil

Tomislav Sokač vadi usijani čelik iz vatre

Za izradu jednog kuhinjskog noža potrebno mu je od tri dana do dva tjedna. Na prvi pogled izgleda nevjerojatno za današnje doba superbrze i masovne proizvodnje, ali upravo to vrijeme potrebno je da nova oštrica izađe iz radionice Koprivničanca Tomislava Sokača (36).

Ovaj mladi poduzetnik jedan je od rijetkih ljudi u Hrvatskoj koji se bavi izradom ručno rađenih kuhinjskih noževa. Svaki od njegovih proizvoda je jedinstven, po načinu izrade i izgledu, pa s time unikatan.

– Za proizvodnju noževa rabim visokougljični čelik. Ovdje se radi o čeliku koji korodira s vremenom, a ne o inoks-materijalu – objasnio je Tomislav Sokač.

Upravo ta činjenica daje svakom nožu posebni karakter i životni put.

– Patina koja se stvara, kad materijal reagira s kiselinom u hrani, kod svakog je noža drukčija i zna se dogoditi da su kombinacije boja koje se prelijevaju vrlo lijepe – objasnio je Tomislav Sokač.

Uz sve to, nož ima i kvalitetu za ono što je napravljen, a to je rezanje.

– Ručno rađen nož, koji je kaljen, ima čvršći materijal od onih industrijskih. Tako je moguće napraviti tanju oštricu, što znači i oštriju, koja je vrlo otporna tvrda i dugotrajna – objasnio je Tomislav Sokač.

Ovako izrađeni noževi, zbog materijala, ručnog rada i svoje kvalitete skuplji su od konvencionalnih noževa, a cijene se kreću od 1000 kuna prema više.

– Gledajte na to ovako: Neki ljudi daju i po nekoliko tisuća kuna za blendere koje koriste nekoliko puta na mjesec ili čak rjeđe. Kuhinjski nož koristite svaki dan. Nabavka ovakvog noža zapravo je dugoročna odluka i ulaganje može biti za cijeli život – napomenuo je Tomislav Sokač.

Osim samih noževa, Tomislavov je životni put jako zanimljiv. Od odluke o izboru profesije, pa povratka metalu, zapravo njegovoj izvornoj ljubavi.

– Moj otac ima kovačku radionicu, bavi se obradom metala i to je bio moj početak, na koji sam se sad vratio – napomenuo je Tomislav, koji je inače diplomirao snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

– Radio sam poslove snimanja na raznim setovima, ali sam se razočarao. Nisam osjetio da imam slobodu koju želim, ali sam se i općenito razočarao tom industrijom. Tada sam odlučio da ću se vratiti korijenima. Sad imam kreativnu slobodu i svojim radom odgovaram sebi – zaključio je Tomislav Sokač. (md)

FOTO: DUBRAVKO VUTUC