NAKON NAŠEG TEKSTA Podignuta optužnica protiv nasilnog muža (57) koji je ženu zatočio i tukao u kući pa pozvao ljubavnicu

Stao mi je nogom na prsa, pljunuo na lice i udario šakom u glavu. Gutio me je, a ja sam cijelo vrijeme zapomagala - svjedočila je nesretna žena


Autor: podravski.hr — 27.04.2018. / 19:23 Crna kronika

Ilustracija / Sve više prijava za obiteljsko nasilje u županiji

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podignulo je optužnicu protiv muškarca (57) zbog protupravnog oduzimanja slobode i nametljivog ponašanja prema sada već bivšoj supruzi. Tereti ga se da je lani u svibnju u Peterancu kod Koprivnice, “nakon što mu je supruga rekla da ga napušta, zaključao ulazna vrata kuće i ključ stavio u džep te joj nije dopustio da izađe iz kuće, a njene pokušaje izlaska kroz prozor spriječio je tako da ju je povlačio za kosu i vukao natrag, pri čemu ju je nogom pritiskao za prsa i glavom udarao u pod”. Optužen je i da je od srpnja 2017. do siječnja 2018. godine, nakon razvoda braka, bivšoj supruzi svakodnevno mobitelom slao veći broj SMS poruka.
Muškarac je najprije bio samo prekršajno prijavljen i uvjetno osuđen. No, nakon što smo tekst o tome objavili na našem portalu, u cijelu priču uključila se i državna pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.
Koprivnička policija i državno odvjetništvo počinili su veliki propust u procesuiranju slučaja teškog obiteljskog nasilja u okolici Koprivnice, stoji u izvješću Višnje Ljubičić podnesenom Hrvatskome saboru. Ona je na našem portalu pročitala TEKST O TOME i odlučila odmah reagirati.
Sve je počelo kada je nesretna žena, ojađena lošim brakom, došla kući s kutijama kako bi spremila stvari za selidbu. Suprug ju je najprije počeo vrijeđati vičući joj da je kurva, a onda ju je uhvatio za kosu i udario šakom u glavu. Nesretna je žena pala na tlo, a nasilnik ju je nastavio ponižavati i gaziti. Kada je htjela pozvati pomoć, uzeo joj je mobitel i razbio ga.
– Stao mi je nogom na prsa, pljunuo na lice i udario šakom u glavu. Gutio me je, a ja sam cijelo vrijeme zapomagala i zvala u pomoć. Kada sam se podigla i htjela otvoriti prozor da se bacim van, nekako sam uspjela uzeti mobitel i nazvati buduću snahu, a on ga je uzeo i bacio na pod. Psovao mi je mater, govorio mi da sam kurva, a u međuvremenu je nazvao svoju ljubavnicu i rekao da može doći spavati kod njega – potresno je posvjedočila supruga, koja se zbog traume morala psihijatrijski liječiti.
Buduća snaha, pak, posvjedočila je kako ju je svekrva nazvala i vrištala na mobitel. Zvala je upomoć i vikala “nemoj me biti“.
Kad je nakon duge torture napokon obaviještena policija, ona je nasilnog supruga samo prekršajno prijavila, a na Prekršajnom sudu izrečena mu je tek uvjetna kazna.
Pravobraniteljici se, nakon pročitanog teksta na našem portalu, odmah učinilo kako se radilo težem kaznenom djelu protupravnog oduzimanja slobode te je od koprivničke policije zatražila očitovanje o njihovu postupanju.
– Policija je u dostavljenom očitovanju odmah ukazala na mogući propust kod postupanja jer su, kako sami navode, propustili detektirati moguće teže kazneno djelo zbog kojeg je ovo nasilje moglo biti kazneno, a ne samo prekršajno kvalificirano i procesuirano. Naime, policija je navela kako se kod kvalifikacija tjelesnih ozljeda konzultirala s državnim odvjetništvom koje im je ukazalo kako nema elemenata za kazneni, već samo za prekršajni progon počinitelja – piše u izvješću pravobraniteljice.
Policija je pokrenula istragu o postupanju svojih djelatnika na terenu te je ustanovila kako Državnome odvjetništvu uopće nisu rekli da je nasilnik zaključao žrtvu te je nije puštao iz kuće, što je tipičan primjer kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode, za koje se može dobiti i deset godina iza rešetaka.
Nakon „packi“ iz pravobraniteljičina ureda, koprivnička je policija 57-godišnjeg zlostavljača naknadno kazneno prijavila, a pokrenula je i disciplinski postupak protiv odgovornih policajaca. Sve je na koncu završilo promptnom istragom i podizanjem optužnice. (rm, hš)
FOTO: ARHIVA