NAKON NAŠIH NAPISA Bolnica raskida milijunski ugovor, ravnatelj kaže: Ne možemo to plaćati

Podravski list još je u kolovozu problematizirao činjenicu da je malo poduzeće Darkom na javnome natječaju za opskrbu koprivničke bolnice plinom pobijedilo sve velike igrače u plinskom biznisu


Autor: podravski.hr — 10.10.2018. / 16:16 Aktualno

Ilustracija / Daruvarsko poduzeće posao je dobilo na javnom natječaju u kolovozu

Koprivnička Opća bolnica u idućih sedam dana raskinut će ugovor o opskrbi plinom s daruvarskim javnim komunalnim poduzećem Darkomom, obavijestio nas je danas ravnatelj dr. Maro Devčić.
– Do raskida dolazi zbog toga što je druga strana jednostrano podigla cijenu plina, mimo ugovornog okvira, i bolnica naprosto nema drugih u zakonu utemeljenih mogućnosti. Radi se o milijunskom iznosu i bolnica nema predviđen novac za veću cijenu plina – kazao je dr. Devčić.
Podravski list još je u kolovozu problematizirao činjenicu da je malo poduzeće Darkom na javnome natječaju za opskrbu koprivničke bolnice plinom pobijedilo sve velike igrače u plinskom biznisu koji plin, zbog velikih količina, mogu nabaviti po povoljnijim cijenama. Konkretno, Darkom je za dvogodišnje razdoblje opskrbe ponudio cijenu od 4,8 milijuna kuna, dok je prvi sljedeći ponuđač, varaždinski Termoplin, ponudio cijenu od 5,5 milijuna kuna.
Prije dva tjedna doznali smo kako je Darkom najednom upravi bolnice poslao obavijest o podizanju cijene plina zbog velikog poskupljenja tog energenta na svjetskom tržištu. Na upit je li to točno, dr. Devčić je tada ustvrdio kako se radi o poslovnoj tajni te nam zaprijetio kaznenim progonom ako je objavimo.
Nakon što smo odgovor potražili od Županije kao vlasnika bolnice te od predsjednika upravnog vijeća Miljenka Flajsa, ravnatelj bolnice potvrdio je kako je ustanova doista dobila dopis od Darkoma o povećanju cijene nakon provedenog javnog natječaja te je najavio vjerojatno raskidanje ugovora.
To se sada i dogodilo. “Provest ćemo novi natječaj i odabrati novog dobavljača”, rekao nam je danas Devčić.
Bolnica se ne bi trebala naći u opasnosti da ostane bez grijanja jer je otkazni rok u slučaju raskida ugovora 60 dana, što bi trebalo biti dovoljno da se na natječaju odabere novi izvođač. Kako je ravnatelj već bio izjavio, to ponovno može biti mali daruvarski komunalac. (hš)
FOTO: ARHIVA