Nakon nesreće u Koprivnici policija upozorila: Evo zašto dijete do 14. ne smije samo na bicikl!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jedan je vozač nepropisno izlazio s parkirališta u Koprivnici i udario u dječaka na biciklu koji se nije kretao po obilježenoj biciklističkoj stazi. Na kraju odgarat bi mogli i djetetovi roditelji i to zato što nema 14 godina, a vozio je bicikl potpuno sam. To je, ističu u policiji, protiv propisa.

Dijete na biciklu

-Dijete do svoje 14. godine ne smije samostalno upravljati biciklom na cesti. Iznimno može, ukoliko ga prati osoba koja je starija od 16 ili ukoliko je, nakon navršenih 9 godina prošlo program osposobljavanja za samostalno sudjelovanje u prometu biciklom i za to ima izdanu potvrdu – navode u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj.

Navode kako se, neovisno o tome jeste li dječak ili punoljetnik, biciklom se obavezno treba kretati biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama.

-Ukoliko se biciklist već i kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno je kretati se uz desni rub kolnika u pravcu kretanja – navode i upozoravaju na prelazak ceste.

-Cesta se može prijeći na biciklu jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu uz uvjet da se prethodno provjeri je li to sigurno. Nikad se ne smije na obilježenom pješačkom prijelazu prilikom prelaska ceste voziti
bicikl! – otklanja bilo kakve sumnje policija.

Pješački prijelaz

U grupi, dodaju, uvijek vozite bicikl jedan iza drugoga, u koloni. Ruke moraju uvijek biti na upravljaču bicikla i ne smije se pridržavati za drugog biciklistu ili neko drugo vozilo jer to doprinosi padovima i prometnim nesrećama!

Policija navodi i kako bi se trebalo skretati:

-Prilikom skretanja potrebno je pogledom iza lijevog odnosno desnog ramena uvjeriti se kako se može skrenuti lijevo ili desno. Prije samog skretanja potrebno je dati znak lijevom ili desnom rukom ostalim vozačima o namjeri skretanja. Kod skretanja ulijevo prvo se je potrebno prestrojiti uz središnju liniju, ponovno provjeriti da li se može sigurno izvršiti radnja, prateći zamišljeni luk koji povezuje središnju liniju prometnice na kojoj se biciklista nalazi s desnim rubom prometnice kojom želi nastaviti kretanje, te nakon toga skrenuti u bočnu ulicu – kažu u policiji.

Alkohol

Prilikom zaustavljanja treba se kretati uz desni rub kolnika i pomicanjem ruke gore – dolje signalizirati ostalim sudionicima u prometu da će se zaustaviti. Nakon konzumacije alkoholnih pića ne preporuča se upravljanje biciklom, jer je alkoholiziranost vozača bicikala najčešći uzročnik padova s bicikla.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI