Nakon obiteljske tragedije posvetila se paprikama: Mirovina je mala, morali smo “u polje”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nakon smrti supruga Ivanka Kovač iz mjesta Priles u općini Sveti Đurđ našla se u nezavidnoj situaciji. Ova obiteljska tragedija utjecala je na Ivanku kako emocionalno, tako i financijski. Kako je suprug bio u mirovini, od koje su živjeli uz rad na poljoprivredi, Ivanka je morala nastaviti raditi na polju kako bi prehranila sebe, ali svoju kćer.

Srećom, načula je dobra iskustva članova poljoprivredne zadruge Ludbreški kraj, koja je svojim članovima osigurala siguran otkup proizvoda. Ivanka se odlučila učlaniti u zadrugu te na nešto više od pola jutra zemlje uzgajati papriku, koja je ovih dana u punom jeku.

– Moja je mirovina jako mala, stoga je poljoprivreda način da si osiguramo donekle normalan život i popunimo kućni proračun – objasnila je Ivanka i dodala da je sretna što je otkup većine proizvoda siguran te je zadruga dogovorila suradnju s koprivničkom Podravkom.

– Dobro je to što ubranu papriku vozimo u zadrugu koja posjeduje hladnjaču, tako da nam je distribucija pojednostavljena, imamo siguran otkup, a zajamčena je i isplata. Sve u svemu, ova suradnja jako je dobra stvar – napomenula je Ivanka Kovač.

Ipak, sve u životu ne može biti savršeno, pa postoji i jedan problem kod ovog dogovora.

– Cijena paprike je 2,5 kuna po kilogramu. To je, prema mom mišljenju, preniska cijena. Da se plaća četiri kune, to bi bila realnija cijena. No, ovako se snalazimo pa onaj dio koji ne ode za Podravku prodamo na kućnom pragu, ali i tu se treba potruditi da se pronađe kupac – napomenula je Ivanka Kovač, koju smo zatekli u polju gdje su joj u radovima pomagale sestre i kći. – Moja kći završila je kroatistiku i nedavno se dodatno obrazovala za rad u odnosima s javnošću, no do posla dolazi teško, tako da mi je ovaj prihod od paprike neophodan – rekla Ivanka Kovač.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Sportsko natjecanje za djecu i roditelje

U sklopu Dječjeg tjedna održano je sportsko natjecanje „Najbolji tim u gradu“ u organizaciji Grada Križevaca, Zajednice športskih udruga Križevci i Društva športske rekreacije Križevci.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI