NAKON POSKUPLJENJA Župan tvrdi da će Dom biti najjeftiniji, ali nije tako – bit će najskuplji u regiji

Župan nije ništa krivo rekao, jedino je možda malo uranio – izjavila je ravnateljica Doma Vesna Križan


Autor: podravski.hr — 17.06.2018. / 20:59 Aktualno

Župan Darko Koren i ravnateljica Doma Vesna Križan

Županijska uprava odobrila je koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe poskupljenje smješta u prosječnom iznosu od 35 posto, a župan Darko Koren tom je prilikom ustvrdio kako će i nakon poskupljenje koprivnička ustanova i dalje ostati najjeftinija u zemlji.
– Naglašavam da je i ovim poskupljenjem naš dom i dalje najjeftiniji, vjerojatno u cijeloj Hrvatskoj – izjavio je župan.
Je li ta tvrdnja točna? Pa, ne baš.
Koprivnički Dom ima renome jednoga od najboljih u zemlji, s kvalitetnim smještajem, prehranom i brojnim „izvannastavnim“ aktivnostima, ali uvid u cjenike domova za starije u okolnim gradovima pokazuje ne samo da nakon poskupljenja koprivnički neće biti najjeftiniji u okolici, nego to nije ni u ovome trenutku!
Konkretno, cijene smještaja u jednokrevetnoj sobi s balkonom u dlaku su iste u Koprivnici, Čakovcu i Bjelovaru (2084 kune), a smještaj u dvokrevetnoj sobi bez balkona u ovome trenutku jeftiniji je u čakovečkom domu – 1804 kune naspram koprivničkih 1806 kuna.
Nakon poskupljenja, pak, koje na snagu stupa s 1. srpnja, cijene u Koprivnici bit će uvjerljivo najviše u okruženju. Primjerice, dvokrevetna soba s balkonom u Koprivnici stajat će oko 2500 kuna, dok su cijene prema važećim cjenicima 1850 kuna u Čakovcu, 1900 kuna u Bjelovaru i 2031 kunu u Varaždinu. O čemu se tu radi – je li župan Koren svjesno obmanuo javnost i štićenike Doma za starije?
– Upravo je u utorak sastanak predstavnika domova za starije u Vinkovcima u organizaciji Ministarstva socijalne skrbi i bit će riječi o povećanju cijena u svim regijama. Recimo, Varaždin će uskoro ići gore, idu u energetsku obnovu zgrade. Mi cijenu nismo mijenjali već 18 godina, a drugi domovi jesu. Činjenica je da smo dosad bili najjeftiniji, a sada će svi podići cijene, jedino je pitanje hoće li to učiniti prije ili poslije godišnjih odmora – kazala nam je Vesna Križan, ravnateljica koprivničkog doma.
Dometnula je kako je župan Koren kazao istinu, jer on ima prave informacije, a to kada će koji dom poskupjeti jest „tehničko pitanje“.
– Nije ništa krivo rekao, jedino je možda malo uranio – izjavila je ravnateljica.
Je li to točno? Pa, ne baš.
– Mi smo poskupljenje stavili u plan za ovu godinu, ali pričekat ćemo hoće li Ministarstvo podići cijene za korisnike koje sufinancira, pa ćemo onda ići s prijedlogom svome osnivaču, Županiji. Dobro je što se nismo ‘zaletavali’ – kazala je Vesna Trnski, ravnateljica bjelovarskog doma za starije, u kojemu cijene nisu mijenjane od 2002. godine.
Dometnula je kako o prijedlogu novih cijena i datumu od kojeg bi nastupile još nisu razgovarali.
– Cijene će sigurno ići gore, ali još nismo definirali ni postotak niti datum – rekla je Štefica Martinez, ravnateljica čakovečkog doma, čiji je aktualni cjenik iz 2000. godine.
Dakle, ako i kada i ostali domovi za starije podignu cijene, vidjet će se doista hoće li koprivnički biti najjeftiniji. Od 1. srpnja to sigurno neće biti.
S obzirom na veliko poskupljenje, otvoreno je pitanje hoće li koji od sadašnjih 300-tinjak štićenika koprivničkog doma ostati „prekratak“ sa svojom penzijom za plaćanje novih cijena i što će se s takvima dogoditi.
– Radili smo takvu analizu i došli do zaključka da će svi biti podmireni. Nitko nije podnio zahtjev za odlazak iz Doma zbog toga što neće moći platiti smještaj. U ovome trenutku za 15 naših korisnika plaća država, a ako se pojavi još koji, postoje mehanizmi kojima će mu se pomoći – rekla je Vesna Križan.
Razlog poskupljenju doma je planirano investiranje u prenamjenu stanarskog dijela u stacionarski. Županijska upravu tu je investiciju natovarila na pleća penzionera smještenih u Domu za starije i nemoćne osobe. (hš, sm)
FOTO: NIKOLA WOLF