NAKON PRESUDE DOKTORICI Prevareni jamac: Nismo imali kaj jesti, a djecu nismo mogli školovati’

Liječnica je nasamarila 70-ak pacijenata koji su joj bili jamci za brojne kredite


Autor: podravski.hr — 26.02.2018. / 18:47 Aktualno

Željko Veršić jedan je od jamaca koji je pošteno 'nagrabusio'

Dr. Mira Božičević Radaković, liječnica koja je u Podravini nasamarila 70-ak ljudi koji su joj pristali biti jamci za njezine mnogobrojne kredite, dobila je, prema nepravomoćnoj presudi, osam mjeseci bezuvjetnog zatvora od čega je tri već odslužila, no to nije baš nikakva utjeha za ljude koji i dan-danas otplaćuju njezine kredite. O presudi nekadašnoj podravskoj liječnici VAŠ OMILJENI PORTAL pisao je prošli tjedan.
Kontaktirali smo prošli tjedan njih desetak, no samo je Željko Veršić iz Novigrada Podravskog želio stati pred fotoaparat i ispričati kakve posljedice i danas trpi jer je bio jamac svojoj obiteljskoj liječnici. Ostali koje smo kontaktirali kažu isto: više nemaju snage boriti se protiv vjetrenjača, neki od njih ovih su dana primili presudu i kontaktirali odvjetnike, no već sad znaju da se baš ništa neće promijeniti.
– A što da vam kažem. Izgleda da smo se na sudu borili uzalud. Što meni znači što je ona dobila zatvor kad tisuće kuna koje sam dao za nju nikad neću vidjeti. Nemam više snage to sve ponavljati i prisjećati se te agonije koja nas sve zajedno i danas prati. Umoran sam i od toga i od pravosuđa, a od žalbe koju smo napisali ne očekujem baš ništa – rezigniran je bio Pavao Sataić iz Peteranca.
Tomo Pravica iz Koprivnice također nije želio otkrivati koliki je iznos dao za kredite dr. Božičević Radaković, no i on je konstatirao isto.
– Nemam se snage više boriti i ne želim ponovno otvarati tu priču koja me strašno puno koštala – kratak je bio Tomo.
Željko Veršić iz Novigrada Podravskog ipak je bio najhrabriji i otvorio nam je dušu.
– Okolnosti se znaju. Svi znaju što se događalo, no samo ja i moja supruga znamo kako je to utjecalo na našu obitelj. Za tu našu ‘časnu’ doktoricu vratio sam 100.000 kuna, no moja agonija trajat će još četiri godine jer sam zbog njezinih kamata morao sam dići kredit kako bih to mogao platiti, a taj svoj kredit moram plaćati još četiri godine – kazao je Željko.
I on se odavno prestao nadati da će novac dobiti natrag jer, kako kaže, protiv malog čovjeka kakav je on nije teško tjerati pravdu, no protiv mafijaša ili, u ovom slučaju, banaka, bitka je izgubljena već na početku.

Dr. Mira Božičević Radaković na suđenju u Koprivnici

– Supruga mi je u mirovini jer je i ona od toga svega oboljela i teško se nosi sa svim. Ja sam nezaposlen već neko vrijeme, imamo dvoje djece koja su sada već odrasli i rade. Ono što mi je najteže od svega u životu palo nije bilo to što doslovno nisam imao što jesti, što su mi dečki na poslu, kad sam još radio, davali svoj gablec, što nismo imali za režije. Najteže mi je bilo što nisam svojoj djeci mogao platiti školovanje. Oni su dobra djeca, bili su dobri učenici i imali su volje za učenjem, no za fakultet nisam imao novca. Zamislite tu situaciju da djeci koja se žele školovati morate reći da ne mogu ići na fakultet jer smo sav novac dali za tu ženu koja nema niti trunke obraza niti milosti – rekao je Željko.
Kako kaže, kad je počeo plaćati njezin kredit, zvao ju je i pitao što se događa.
– Rekla je da se ništa ne brinem i da će mi novac vratiti. Vratila je jednu jedinu ratu. A 100.000 kuna palo je na moja leđa. Supruga i ja nismo bogataši, živimo skromno i ne treba nam puno. No zbog te žene nismo imali ništa, a i dalje plaćamo njezinu pohlepu – kazao je Željko te ispričao da je pristao biti jamac zbog toga jer je dr. Božičević dolazila u njegovu kuću liječiti njegovu bolesnu majku.
– Znala se ona jako dobro umiliti ljudima. Nismo bili prijatelji, ali svakog tko dođe u moju kuću ugostim, pa sam tako i nju. Brinula se za moju majku, znali smo ponekad malo popričati i tako me nagovorila da joj budem jamac. Tu ću pogrešku i doslovno i preneseno plaćati do kraja života – zaključio je Željko.
Njegova supruga nije željela davati izjave, no i u kratkom susretu s obitelji Veršić jasno je da je jedan potpis obilježio i njihov i život njihove djece do kraja života.
Jedino što jamci koji su otplaćivali i još otplaćuju kredite mogu učiniti jest povesti privatne parnice za povrat novca. Neki su to i učinili, ali se nisu dobro proveli.
– Nas pet jamaca tužilo je banku zbog doktoričina kredita od oko 100.000 kuna tražeći da se oslobodimo obveze jer smo prevareni. Ja sam, recimo, doktorici potpisao za kredit u negdašnjem Spektru u Koprivnici, rekla mi je da će kupiti škrinju. Kako sam se našao kao jamac za kredit u banci, ne znam. Nikad u banci nisam bio, ništa nisam potpisao, nisam bio kod javnog bilježnika… Spor smo izgubili, a onda je banka tužila nas, da moramo vraćati kredit. I tu smo izgubili u prvome stupnju i sada čekamo odluku o žalbi. Jedan od jamaca u međuvremenu je umro. Čini mi se da sudovi idu linijom lakšeg otpora – lako je odbiti nas ‘pikzibnere’, a teško presuditi protiv jedne velike banke – ispričao nam je Zdravko Brljek, aktualni načelnik Novigrada Podravskoga, mjesta u kojem je dr. Mira Božičević-Radaković imala ordinaciju. (sm)
FOTO: NIKOLA WOLF