NAKON PRODAJE Koprivnica plinu i opskrbi prijete kazne jer nisu objavili kako su lani poslovali

Većinske udjele u dvjema tvrtkama lani je od koprivničkog Komunalca kupio njemački energetski div RWE za 51 milijun kuna


Autor: podravski.hr — 30.09.2018. / 13:35 Aktualno

Nakon prodaje plinskog biznisa RWE-u - gradonačelnik Mišel Jakšić i šef RWE-a Karl Kraus

Zbog toga što nisu u zakonskome roku, do 30. travnja ove godine, Financijskoj agenciji (Fina) dostavili godišnja financijska izvješća za 2017. godinu, tvrtkama Koprivnica plin i Koprivnica opskrba prijete visoke prekršajne kazne.
Većinske udjele u dvjema tvrtkama lani je početkom veljače od Grada Koprivnice, odnosno gradskog komunalnog poduzeća Komunalca, kupio je njemački energetski div RWE za 51 milijun kuna. Radi se o 75-postotnim udjelima, dok je u Komunalčevim rukama ostala četvrtina vlasništva.
– S obzirom na prošlogodišnju promjenu vlasništva u društvima, Koprivnica plin godišnje financijsko izvješće za 2017. godinu predalo je 24. rujna 2018. godine, dok Koprivnica opskrba to planira učiniti u kratkom roku. Godišnja financijska izvješća bit će javno dostupna na stranicama Fine mjesec dana nakon objave – odgovorila je Marina Majić Crnković, direktorica komunikacija i odnosa s javnošću iz RWE-a Hrvatska, na naš upit zbog čega se kasni s objavom financijskih izvješća.
Sukladno Zakonu o računovodstvu, za poduzeća koja nisu dostavila izvješća za statističke i druge potrebe te u svrhu javne objave propisana je novčana kazna u iznosu od 10.000 do 100.000 kuna, a za odgovornu osobu u poduzeću u iznosu od 5.000 do 20.000 kuna.
Iz RWE-a Hrvatska nisu odgovorili na naš upit je li Fina, koja je za to ovlaštena, pokrenula prekršajne postupke protiv Koprivnica plina i Koprivnica opskrbe te njihovih direktora Deana Gnjidića i Zorana Miliše.
U gradskoj upravi, kako neslužbeno doznajemo, nisu upoznati s razlozima kašnjenja objave godišnjih financijskih izvješća dvaju poduzeća u kojima, preko Komunalca, kontrolira četvrtinu vlasništva.
Navodno su na to utjecali pregovori između RWE-a i Komunalca o raspodjeli lanjske dobiti.
– S obzirom na to da je izvješće Koprivnica plina predano, možemo izvijestiti da je društvo, unatoč 25-postotnom smanjenju distributivne tarife od strane regulatora, kvalitetnom optimizacijom poslovanja ostvarilo neto dobit u iznosu od 3,6 milijuna kuna, u skladu s planom – kazala je Marina Majić Crnković.
To je za više od milijun kuna manje od dobiti koju je Koprivnica plin ostvario preklani, u godini koja je prethodila prodaji koprivničkog plinskog biznisa. Uz ukupne prihode od oko 19 nmilijuna kuna, tvrtka je u 2016. godini donijela dobit od oko 4,8 milijuna kuna. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF