Nakon sedam godina zaustavljeno smanjenje broja cijepljene djece

Podravski list profile

Trend sve manjeg cijepljenja u Hrvatskoj, koji je bio vidljiv od 2011. do 2017. godine, lani je napokon zaustavljen, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u svojoj publikaciji Izvješće o provedbi cijepljenja u 2018. godini.

– Na temelju izvješća možemo zaključiti da je zbog kontinuiranog pada cjepnih obuhvata u razdoblju od 2011. do 2017. godine ugrožena razina kolektivnog imuniteta, prvenstveno kod djece predškolske dobi u Hrvatskoj. Međutim, prekid negativnog trenda i porast cjepnih obuhvata u 2018. godini dobar su znak i ako obuhvati nastave rasti, moguće je da izbjegnemo epidemije bolesti protiv kojih se cijepi, što nam je ozbiljno prijetilo zadnjih godina – piše u tom izvješću.

U izvješću Zavoda potanko se donose podaci o cijepljenju po županijama u različitim kategorijama. U svima je Koprivničko-križevačka županija u vrhu prema procijepljenosti.

Kad je riječ, tako, o cijepljenju protiv difterije, tetanusa i hripavca, u Koprivničko-križevačkoj županiji cijepljeno je 854 djece, što daje postotak obuhvata od 97,79 posto. Za usporedbu, namanja je procijepljenost u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tek 83,02 posto, što već narušava kolektivni imunitet.

I kad je riječ o cijepljenju protiv ospica, rubele i mumpsa (MPR) Koprivničko-križevačka županija dobro stoji sa stopom procijepljenosti od 97,89 posto.

– Obuhvati u primarnom MPR cijepljenju za cijelu zemlju su u 2018. godini 93,2 posto, što je znatno poboljšanje u odnosu na 2017. godinu (89 posto). Slika 2. Prikazuje kretanje cjepnih obuhvata MPR cjepivom u zadnjih 25godina. Iako MPR obuhvati već sedam godina padaju pri upisu u školu, još uvijek su na visokoj razini i osiguravaju visoku razinu kolektivne zaštite školske djece od ospica, rubele i mumpsa. Međutim, udio osjetljivih zbog necijepljenja kod djece predškolske dobi se do 2017. godine povećavao iz godine u godinu, i to predstavlja realnu opasnost od izbijanja epidemije tih bolesti kod djece predškolske dobi, pogotovo u županijama s najnižim obuhvatima. U proljeće 2018. godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja je imala najniže cjepne obuhvate, došlo je do manje epidemije ospica, koja je brzo suzbijena intenzivnim protuepidemijskim mjerama i tom su se prilikom značajno podigli cjepni obuhvati u županiji i nadoknadila brojna propuštena cijepljenja – piše u izvješću Zavoda.

Jedina vakcinacija koja nije zabilježila pad od 2011. do 2017. godine bila je ona protiv tuberkuloze koje se daje novorođenčadi u bolnicama. Mali je pad bio i kad je riječ o cijepljenju protiv hepatitisa B u dojenčadi te u šestom razredu osnovne škole. U obje kategorije Koprivničko-križevačka je županija u vrhu, s procijepljenošću većom od 97 posto.

– Tradicionalno najniži obuhvati u Programu cijepljenja se postižu pri docjepljivanju 60-godišnjaka cjepivom protiv tetanusa, iako i kod ovog cijepljenja neke županije uspijevaju postići relativno visoke obuhvate, npr. Šibensko-kninska 86,5 posto, Varaždinska 70,1 posto i Koprivničko-križevačka 73 posto – ističe se također u izvješću o cijepljenju u 2018. godini Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kad je riječ o docjepljivanju 60-godišnjaka protiv tetanusa, brojke su u većem dijelu zemlje porazne i procijepljenost je za cijelu Hrvatsku u prosjeku 48,34 posto. Mnoge županije tu su ispod 30 posto, a najslabiji rezultat ima Grad Zagreb s procijepljenošću od samo 24 posto.

Ipak, sudeći prema izvješću Zavoda, čini se da antivakcinacijski pokret, koji je u Hrvatskoj zadnjih godina uzeo maha, počinje slabiti te se kolektivni imunitet vraća na prijašnje razine.

FOTO: Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti