NAKON SKANDALA Direktor Piškornice Mladen Jozinović pred smjenom jer je sam sebi isplatio milijun kuna bonusa

Zatražit ćemo utvrđivanje odgovornosti, a po svemu zasad ne vidim drugi način osim da direktor da ostavku - izjavio je varaždinski župan Radimir Čačić za portal 24sata


Autor: podravski.hr — 13.11.2017. / 7:10 Aktualno

Župan Darko Koren i direktor Piškornice Mladen Jozinović

Direktor Piškornice Mladen Jozinović mogao bi ovih dana biti smijenjen zbog isplate bonusa od milijun kuna, potvrđeno nam je iz više izvora bliskih vlasničkoj strukturi tog centra za gospodarenje otpadom kod Koprivnice. Danas se sastaju predstavnici većinskih vlasnika Piškornice – župani četiri sjeverne županije – i na sastanku će se odrediti Jozinovićeva sudbina.
Kako sada stoje stvari, za smjenu su sigurno varaždinski župan Radimir Čačić (Reformisti), međimurski Matija Posavec (HNS) i načelnik Koprivničkog Ivanca Mario Švegović (HSS). Oni zajedno drže 55 posto vlasništva. Zagorski župan Željko Kolar (SDP) još kalkulira, a koprivničko-križevački Darko Koren (Mreža) protivi se smjeni. On i jedini cijelo vrijeme šuti o isplati bonusa. A šutnja često govori više od riječi.
O skandaloznoj isplati bonusa i primanjima Mladena Jozinovića jučer je pisao i portal 24sata koji je, među ostalim, otkrio kako direktor Piškornice u krovnoj tvrtki majci ima plaću od 18.500 kuna te da u poduzeću koje je ta tvrtka osnovala, Piškornica sanacije, kao direktor prima 10.000 kuna honorara! Preko treće tvrtke u kojoj je također direktor, Piškornica sanacijsko odlagalište, isplatio si je čak milijun kuna bonusa! Na taj iznos poduzeće je moralo platiti poreze i doprinose, pa se svota popela na preko dva milijuna kuna bruto.
– Nisam se još susreo s ovakvim ugovorima za jednu javnu tvrtku u karijeri. Zatražit ćemo utvrđivanje odgovornosti, a po svemu zasad ne vidim drugi način osim da direktor da ostavku – izjavio je varaždinski župan Radimir Čačić za portal 24sata.
Isplatu milijunskog bonusa direktoru smetlišta koje je u vlasništvu četiri županije i općine prvi je javno problematizirao županijski vijećnik Živog zida Dejan Kutičić. On je na tematskoj sjednici Županijske skupštine javno pitao Jozinovića i župana Korena o tom bonusu, ali je ostao bez ikakvog odgovora.
Nakon skandala koji je izbio i koji bi mogao biti razriješen Jozinovićevom ostavkom i preispitivanjem pravne osnove za isplatu goleme nagrade, moguće je da se postavi i pitanje Korenove političke odgovornosti. Jozinović je, naime, Korenov kadar i mnogi oporbeni političari otvoreno sumnjaju da je direktor Piškornice to učinio bez suglasnosti župana Darka Korena. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF