NAKON SMRTI PACIJENTICE Ravnatelj bolnice: Nismo pogriješili i nećemo dopustiti napade na liječnike

Napad obitelji, koji je trajao i tijekom hospitalizacije, bio je verbalno vrlo intenzivan i na granici fizičkog obračuna s doktorima - ustvrdio je ravnatelj dr. Mato Devčić


Autor: podravski.hr — 14.05.2018. / 11:43 Aktualno

Dr. Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice u Koprivnici

Dr. Mato Devčić, ravnatelj koprivničke Opće bolnice, očitovao se o slučaju smrti Evice Beti (85), kronične srčane bolesnice koja je preminula nekoliko sati nakon što je iz bolnice otpuštena kući s opaskom „stanje poboljšano“. Naš portal prvi je pisao o tom slučaju, a tekst možete pročitati OVDJE.
– Našim građanima želim poručiti da se liječnici s Odjela kardiologije vrlo kvalitetno brinu o njihovoj sigurnosti i zdravlju. Pojedinačni slučajevi nezadovoljstva, prvenstveno obitelji, zbrinjavanjem takvih bolesnika ne smiju i ne trebaju biti temelj za gradnju javnog općenitog stava o tom odjelu – izjavio je dr. Devčić.
Dodao je kako su neopravdano napadani kolege koji su više desetljeća zaposleni u bolnici, a svojim radom doprinijeli su ne samo zbrinjavanju određenog broja pacijenata, nego i razvoju čitavog sustava i unapređenju sigurnosti naših građana.
– Ti kolege uvodili su sustav zbrinjavanja bolesnika s akutnim koronarnim sindromom, živjeli za taj sustav, i danas spadamo u red županija s najmanjom stopom smrtnosti od tog sindroma u Hrvatskoj – rekao je ravnatelj.
Što se konkretnog slučaja tiče, ustvrdio je kako je zatražio očitovanje svih liječnika i osoblja uključenog u liječenje pacijentice te u stručnome aspektu nisu počinjene nikakve pogreške. Rekao je kako je čitava situacija poprimila negativne konotacije zbog tendencioznog istupa obitelji.
Našoj redakciji bila se obratila Biserka Kovačić tvrdeći kako sumnja da je njezina majka Evica Beti preminula zbog toga što je u bolnici primila neuroleptik Haldol, koji ne bi smjeli primati srčani bolesnici. Kazala je kako u bolnici nije uspjela dobiti objašnjenje zbog čega je majka primala upravo taj lijek.
Ustvrdila je kako se njezinoj majci za šestodnevnog boravka u bolnici stanje drastično pogoršalo, da bi umrla nekoliko sati nakon što je dopremljena kući.
Njezin istup dr. Devčić okarakterizirao je kao „neprimjerene, neargumentirane i tendenciozne“ napise, koji su „izašli izvan profesionalnih okvira koji propisuju objektivnost u izvještavanju, posebno o osjetljivim temama kao što je zdravstvena sigurnost ljudi“.
– Napad obitelji, koji je trajao i tijekom hospitalizacije, bukvalno je bio jedan vrlo intenzivan verbalni napad, koji je bio na granici fizičkog obračuna s mojim kolegama. Mi ćemo kao uprava učiniti sve da zaštitimo svoje djelatnike – rekao je dr. Devčić.
Dometnuo je kako njegovi kolege „razmatraju određene pravne aspekte“ događaja, a mogu se smatrati napadom na zdravstvenog djelatnika.
S druge strane, Biserka Kovačić također je bila kazala kako razmišlja da odgovore na pitanje je li u liječenju njezine majke bilo propusta potraži sudskim putem. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF