Nakon starije životne dobi, shizofrenija drugi najrizičniji faktor za smrt od koronavirusa

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Američki znanstvenici otkrili su da je shizofrenija nakon starije životne dobi drugi najrizičniji faktor za smrt od posljedica koronavirusa, piše portal Science Alert, a prenosi Index.

Studija je provedena između ožujka i svibnja prošle godine na 7350 Njujorčana koji su bili pozitivni na koronu, a znanstvenici su ih pratili 45 dana nakon postavljanja dijagnoze.

Među njima je bilo i 75 pacijenata koji su bolovali od shizofrenije. Pokazalo se da je rizik od smrtnog ishoda od korone kod pacijenata oboljelih od shizofrenije bio gotovo triput veći u odnosu na pacijente koji nisu bolovali od tog poremećaja. Dakle, u spomenutoj grupi ispitanika shizofrenija je bila na drugom mjestu po riziku od smrtnog ishoda, odmah iza starije životne dobi.

Shizofrenija je mentalni poremećaj koji mijenja bolesnikovu percepciju stvarnosti i utječe na njegovo raspoloženje. Može značajno poremetiti njihov imunosni sustav pa je to mogući razlog ranjivosti na koronavirus, tvrde autori studije.

“Naši rezultati pokazali su da su ljudi koji boluju od shizofrenije iznimno ranjivi na covid”, rekla je psihijatrica Katlyn Nemani iz njujorškog sveučilišnog Medicinskog centra Langone.

“Ovo su rezultati koji zvone za uzbunu. Ti pacijenti su ionako među najranjivijim članovima društva o kojima se većina zdravstvenih sustava u svijetu nedovoljno brine”, rekao je Tom Pollak, psihijatar na londonskom King’s Collegeu koji nije sudjelovao u istraživanju. 

Drugi stručnjaci koji nisu bili uključeni u istraživanje oprezniji su sa zaključcima i vjeruju da se rezultati studije mogu objasniti drugim komorbiditetima, poput pretilosti kojoj su shizofreničari skloni. Mučeni paranojom i stigmom i zbog toga često usamljeni, oboljeli od shizofrenije nerijetko izbjegavaju tražiti pomoć. Čak i bez covida, lošeg su fizičkog zdravlja i kraćeg životnog vijeka od prosjeka.

Bez obzira na različita stajališta, studija nedvojbeno ukazuje na to da je potrebno usredotočiti se na pomoć ranjivim skupinama, što oboljeli od shizofrenije u svakom slučaju jesu.

“Istraživanje upućuje na to da osobe koje boluju od shizofrenije treba svrstati u grupu visokog rizika i omogućiti im brz pristup cjepivu”, rekao je psihijatar i epidemiolog Matthew Hotopf s londonskog King’s Collegea koji nije sudjelovao u istraživanju.

Studija objavljena u časopisu JAMA Psychiatry pokazala je i da kod osoba s poremećajima raspoloženja, poput tjeskobe, nije uočen povećan rizik od smrtnog ishoda od posljedica korone. (index.hr)

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI