‘ŠVERC’ SPERMIĆA Centar za stočarstvo i njegova direktorica opet osuđeni zbog bikove sperme

Uzgojili su najboljeg bika simentalca Winnora čije je sjeme po vađenju vrijedilo vrtoglavih 20.000 eura


Autor: podravski.hr — 18.04.2018. / 14:32 Aktualno

Vađenje bikove sperme u centru u Križevcima

Križevački Novi centar za reprodukciju u stočarstvu stavio je u prodaju bikovu spermu, zametke i jajne stanice bez odobrenja Ministarstva poljoprivrede. Osuđeni su na Prekršajnom sudu, a prema presudi tvrtka mora platiti 6000 kuna kazne, dok je odgovorna direktorica (53), koja je također proglašena krivom, kažnjena s 2000 kuna.
Ministarstvo poljoprivrede je inspekcijski nadzor Novog centra za reprodukciju u stočarstvu provelo krajem svibnja prošle godine kada su utvrđene nepravilnosti oko prodaje genetskog materijala i prekršajno prijavili Centar. U odgovoru na optužbu direktorica priznala je krivnju i potvrdila da nisu imali dozvolu za prodaju genetskog materijala.
“Radilo se o izoliranom slučaju u ukupnoj vrijednosti od 100 kuna”, dok je s druge strane iz provedene kontrole vidljivo da u Novom centru za reprodukciju u stočarstvu “posluju u skladu s pozitivnim propisima”.
Novi centar za reprodukciju u stočarstvu nastao je na temeljima starog koji je bio u vlasništvu poznate tvrtke Mesnice Fiolić poduzetnika Stjepana Fiolića. Taj je Centar zbog problema završio u stečaju i ugašen je, a prije pet godina ta je križevačka tvrtka bila u žiži skandala kada su uhićeni njezin direktor Antonio Orak i suradnica mu Ivanka Majić Balić zbog krijumčarenja bikove sperme u inozemstvo.
Završili su u istražnom zatvoru, a teretili su se za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Šteta za koju su se teretili bila je procijenjena na gotovo četiri milijuna kuna. Teretili su se da su u inozemstvo uvozili veću količinu bikova sjemena nego što je to bilo navedeno u popratnoj dokumentaciji.
Riječ je bila o gotovo 8000 doza viška, a cijena jedne doze sperme bila je oko 500 kuna. Križevački Centar za reprodukciju u stočarstvu bio je u samom vrhu tog posla. Uzgojili su najboljeg bika simentalca Winnora čije je sjeme po vađenju vrijedilo vrtoglavih 20.000 eura.
Naš portal o svemu je pisao još prije pet godina, a tekst možete pročitati OVDJE.
(ke)
FOTO: PODRAVSKI LIST