Napokon mlada misa u Prekodravlju: “Bog me izabrao da ljudima donosim Božju ljubav!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pavao  Špoljar (36) ušao je u povijest Župe Presvetog Trojstva iz Ždale, naselja na području općine Gola, kao prvi mladomisnik, i to salezijanac. Često ističe da dolazi iz vjerničke obitelji i otkad zna za sebe trudio se biti aktivan u životu župe, pomagati i davati se za cijelo selo.

– Kako sam godinama išao na misu, nekako sam osjećao da me prate neki čudni osjećaji kada sam slušao riječ Božju. Na to se nisam obazirao i nastavljao sam dalje ići na misu i praviti se kao da nije ništa – priča nam Pavao Špoljar.

Pavao Špoljar

Kad je počeo čitati na svetoj misi, dodaje on, taj osjećaj bio je sve veći i veći i nije znao što mu se to događa, ali ni tad nije uspio prepoznati Božji znak pa je godinama živio normalnim životom, a iznutra izgarao i borio se sam sa sobom.

– Providnost mi je stavila na moj put jednog svećenika, don Željka Kutena, župnika u Trošmariji pokraj Ogulina koji me ugledao i poslao redovničkim, salezijanskim putem. Tako sam krenuo u Zagreb vidjeti što rade i tko su salezijanci. Počeo sam ići u večernju školu jer sam imao samo tri razreda srednje škole, tako da sam trebao završiti četverogodišnju školu – kaže Pavao Špoljar.

Uz školu, polako je počeo upoznavati redovnički život, a pod vodstvom poglavara otklonio je sve svoje sumnje i poteškoće na koje je nailazio kako bi se mogao odlučiti što učiniti sa svojim životom.

– Upoznavajući salezijansku karizmu počeo sam se zaljubljivati u svetog Ivana Bosca i riječ Božju. U zajednici sam proživljavao sretne trenutke. No, bilo je i teških trenutaka i poteškoća, ali uzdao sam se u Gospodina i u Mariju Pomoćnicu kršćana koja me pratila i štitila na mome putu. Tijekom svoje formacije i studiranja upoznao sam mnoge osobe, osobito mlade koji su toliko potrebni ljubavi, ali ne ljudske nego Božje i polako sam shvaćao da me Gospodin Bog izabrao kako bi donosio njima tu ljubav – naglašava Pava Špoljar.

Upravo u donošenju te ljubavi, ističe Pavao, tajna je njegova poziva i prepoznavanja na što je pozvan i čemu se treba potpuno prepustiti. To se, kaže on, ne može prepoznati za jedan dan, ni za mjesec dana jer je otkrivanje dan za danom hodajući Božjim putem, onim istim putem kojim je hodao naš Gospodin Isus Krist.

– I u tome darivanju ti „gubiš“ obitelj, braću, prijatelje jer nisu fizički s tobom, ali upravo u tome gubljenju ti bivaš blagoslovljen te se ostvaruju one riječi koje je sam Isus govorio i dobivaš stostruku obitelj, braću, prijatelje. Svoj daljnji hod nastavljam u svetištu svete Mati Slobode u Zagrebu. Kao što je Marija u Kani Galilejskoj rekla poslužiteljima “Što god vam rekne, učinite!”, tako i ja nastavljam ići za Kristom hodajući don Boscovim putem – zaključio je Pavao Špoljar.

FOTO Ustupio Pavao Špoljar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI