Napokon se obnavlja cesta zbog koje su godinama pucali zidovi kuća

Podravski list profile

Tko zna jesu li mjerodavni čuli i uslišili dugogodišnje vapaje mještana Carevdara, križevačkog prigradskog naselja, da im težak teretni promet po staroj i lošoj cesti uništava kuće, koje pucaju zbog prometnih vibracija, ili su sami shvatili da je taj kolnik dotrajao.

Kako bilo, u tijeku je obnova državne ceste broj 41 u dužini od 5,3 kilometara između Rijeke Koprivničke i Vojakovačkog Kloštra, ceste koja prolazi i kroz cijeli Carevdar.

– Nakon ocijenjenog stanja i procjene o potrebi obnove državne ceste 41, ta je dionica uvrštena u program pojačanog održavanja, kojim će se osigurati kvalitetnije i sigurnije odvijanje prometa – kažu u državnom poduzeće Hrvatske ceste, koje će radove platiti oko 5,5 milijuna kuna.

Poručuju kako će radovi obuhvatiti ojačanje kolničke konstrukcije, korekciju geometrije površine kolnika, poboljšanje oborinske odvodnje i obnovu prometne signalizacije. Trenutačno je u tijeku skidanje starog asfaltnog sloja, a u prosjeku se skida četiri centimetara.

Po novom asfaltu vozit će se – bude li sve prema planu – za dva mjeseca.

Mještane Carevdara također bi mogla razveseliti vijest da će se napokon prići i obnovi mjesnoga društvenog doma, za što je ovih dana odobrena državna potpora.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 7,5 milijuna kuna. U gradskoj upravi kažu kako će se nakon potpisivanja ugovora s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisati natječaj za odabir ponuđača. Država će dati šest milijuna kuna, a za ostatak će se „istegnuti“ gradski proračun.

– Projekt obuhvaća građevinske radove, obrtničke radove, kolničku konstrukciju, strojarske radove i zamjenu elektroinstalacija, vodovoda i kanalizacije u domu te nabavu kuhinjske opreme, opreme za urede i dvoranu društvenog i vatrogasnog doma. Radovi također obuhvaćaju radove na krovištu i vanjskoj ovojnici na dijelu objekta osnovne škole – kazali su u gradskoj upravi.

FOTO: Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI