Napravljeni prvi koraci: Križevci će dobiti novu osnovnu školu!

Gradski vijećnici donijeli su Odluku o osnivanju prava građenja na prostoru nekadašnjeg Centra za reprodukciju u Potočkoj ulici. Naime, upravo na ovom prostoru u planu je izgradnja još jedne osnovne škole u Križevcima, što bi ujedno bila i treća po redu, čime bi se omogućila redovna jednosmjenska nastava u skladu sa školskim standardima.

– Ovo osobno smatram najvažnijom točkom sjednice. U kontekstu dugoročnog razvoja grada i naših mladih, prvenstveno djece, u situaciji smo kada nam se otvaraju vrlo jasne i konkretne mogućnosti financiranja EU sredstvima preko Vlade, odnosno resornog ministarstva, za izgradnju novih osnovnih škola. Imamo pravo prvokupa, a mislimo to ostvariti nakon što nam se osiguraju sredstva za izgradnju nove škole – naglasio je gradonačelnik Mario Rajn na sjednici u srijedu, a cijeli projekt predstavio je u utorak na konferenciji za medije u utorak.

Rekao je kako je donošenje ove odluke prvi jasni korak u namjeri da se izgradi nova škola te izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom s dosadašnjim vlasnicima prostora i naglasio kako je lokacija idealna jer se tik do nje nalazi i već izgrađena sportska dvorana.

– Radi se o prostoru koji je nekad bio Centar za reprodukciju i stočarstvo, što je prvi korak prema izgradnji nove osnovne škole. Imamo jasno definiranu radnu skupinu koja je u komunikaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te za izgradnju škole očekujemo sredstva iz nacionalnog plana oporavka. Svjesni smo da trebamo pripremiti projektnu dokumentaciju i tu ne želimo dovoditi u pitanje projekt. Preduvjet je osigurano zemljište, a nakon nekoliko pregledanih lokacija, ovaj prostor ima više od 12 tisuća četvornih metara, a imamo i sretnu okolnost da je pored nje sportska dvorana Osnovne škole Ljudevita Modeca i cijeli taj kompleks itekako drži vodu pedagoškog standarda – rekao je gradonačelnik i dodao kako ga raduje postignut konsenzus sa sadašnjim vlasnicima prostora prema kojem nisu odmah krenuli u kupoprodaju već će tijekom iduće godine i pol plaćati pravo građenja po definiranoj cijeni, a u međuvremenu bi trebala stići sredstva Ministarstva te bi sve zajedno bio poticaj da gradnja čim prije bude gotova.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI