Napustio nas je legendarni Nikola Novosel Miško

U 80. godini napustio nas je legendarni glumac, agronom, nastavnik, kulturni djelatnik, političar i humorist – Križevčanin Nikola Novosel Miško.

Nikola Novosel rođen je 8. studenoga 1941. godine u Zagrebu kao deveto dijete Đure i Katarine Novosel, rođene Kancijan. Ubrzo nakon rođenja seli se u Ludbreg odakle i potječe. Tamo Nikola provodi djetinjstvo i završava osnovnu školu. Srednju poljoprivrednu školu završio je u Križevcima, a Poljoprivredni fakultet u Zagrebu, gdje je kasnije i magistrirao.

Raditi je počeo u Poljoprivrednoj zadruzi u Hrženici, a nakon toga i u Poljoprivrednom kombinatu u Ludbregu. Najveći dio radnog vijeka, nakon preseljenja u Križevce, proveo je u Poljoprivrednom i istraživačkom centru, današnjem Visokom gospodarskom učilištu. Umirovljen je 2007. godine. Posljednjih 15 godina svoje karijere bavio se nastavničkim poslom te objavio više stručnih i znanstvenih radova.

Politički je aktivan i obnaša četvrti mandat člana Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije iz redova nezavisnih. Aktivist je Crvenog križa te je u dva mandata bio i predsjednik županijske organizacije, a svojevremeno i član Glavnog odbora Hrvatskog crvenog križa. Od 1972. godine bio je uključen u organizaciju križevačkog Velikog spravišća. Cijeli život bavi se njegovanjem kajkavskog humora i satire. Odigrao je zapažene uloge u serijama i filmovima: Mejaši, Gruntovčani, Dirigenti i Mužikaši, Neuništivi, Doktorova noć, Kontesa Dora, Srce nije u modi i brojne druge. Pjevao je u mnogim zborovima, a od 1961. do 2001. godine bio je član velikog mješovitog zbora „Ivan Goran Kovačić“ s kojim je proputovao cijelu Europu, a i šire.

Primio je mnoga priznanja i nagrade među kojima se ističu: Odlikovanje predsjednika RH Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića (2012.), Počasni građanin Ludbrega (2013.) te one za Životno djelo Koprivničko-križevačke županije (2003.) i Križevaca (2010.).

Foto Krizevci.info

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI