Naručio drogu na internetu i preuzeo paket u pošti – policija ga čekala na izlazu

Mladić (22) sa sjevera Hrvatske pokazao je kako se u moderno vrijeme na vrlo lak način može doći do droge, a na još lakši, odnosno gluplji način, završiti iza rešetaka. Preko “dark weba”, a to je paralelna računalna mreža usporedna s internetom koji je javni, a koja se pretežno koristi za nezakonite radnje i računalni kriminal, od nepoznate je osobe u Njemačkoj naručio kemijsku drogu amfetamin uličnog naziva speed.

Preuzeo paket

Kada je dogovorio kupnju droge, ona mu je stigla u njegov poštanski ured u obliku paketa. Nije teško zaključiti da su policajci otkrili pošiljku koju su kontrolirano pustili do krajnjeg korisnika, 22-godišnjaka koji je sam otišao na poštu i preuzeo paket. Policajci su ga nakon toga uhitili i proveli kriminalističko istraživanje. Utvrđeno je kako se u paketu nalazi plastična vrećica s vlažnom materijom od gotovo kilogram amfetamina od koje se sušenjem može dobiti nešto više od 700 grama tog zakonom zabranjenog opojnog kristala koji se najčešće troši ušmrkavanjem. U optužnici tužitelja otkriveno je kako su naši policajci dobili obavijest časnika za vezu carine i carinske policije Veleposlanstva Njemačke u Zagrebu kako su početkom svibnja ove godine u njemačkom Essenu zaprimili obavijest da se u poštanskom uredu nalazi 15 pošiljaka za koje se sumnja da sadrže opojna sredstva.

Obavijest njemačkih službi

Jedna od tih pošiljaka bila je adresirana za našeg antijunaka, stoga je dogovorena takozvana kontrolirana isporuka. Paket je zatim isporučen poštanskom uredu nedaleko od mjesta u kojem 22-godišnjak živi. Paket su čuvali i kontrolirali policijski službenici sve dok po njega nije osobno stigao 22-godišnji mladić. Pošiljka mu je predana, on je izašao iz poštanskog ureda, no odmah su ga ‘zahaltali’ krim-policajci u civilu i uhitili ga. Mladić je tijekom prvog ispitivanja kod državnog odvjetnika rekao kako su ga za ‘posao’ angažirale druge osobe, no nije htio otkriti njihov identitet. Oni su ga samo, kako je naveo, angažirali za preuzimanje pošiljke u poštanskom uredu i trebao ju je samo proslijediti.

– Drogu osobno nisam naručio, nisam je platio, samo sam stavio na raspolaganje svoju adresu i uslugu preuzimanja i prosljeđivanja pošiljke. Nisam znao o kojoj se količini i vrsti droge radi – kazao je uhićeni mladić, no priznao je kako je znao da se radi o nečemu zabranjenom zato što je za to trebao dobiti 500 kuna.

Nitko nije otkriven

S osobom s kojom je trebao pošiljku isporučiti komunicirao je putem aplikacije “WickerMe”, a priznao je kako je na jednak način u dva navrata prije toga unatrag nekoliko tjedana primio pošiljke koje su sadržavale drogu koju je na isti način proslijedio i za to dobio novac.

Priznao je kako osobno ne konzumira drogu, ali ponekad zna posredovati u nabavci marihuane ili amfetamina za prijatelje. Prema provedenom toksikološkom vještačenju nedvojbeno je utvrđeno kako se radi o drogi amfetamin, a prema procjeni vještaka utvrđeno kako oduzeta količina sadrži 106 grama čistog amfetamina što je dovoljno za 4246 prosječnih doza za drogiranje. Uzmemo li u obzir da se doza amfetamina prodaje za između 100 i 120 kuna, dolazimo do zaključka kako bi se droga oduzeta u ovoj akciji na crnom tržištu nakon miješanja za povećanje mase mogla prodati za između 450.000 i 500.000 kuna, što je svakako znatan udarac narkotržištu na hrvatskom sjeveru, kao i u našem kraju u kojem je droga trebala završiti. Zanimljivo je u cijeloj priči i to što osim mladića koji je po vlastitom priznanju za 500 kuna preuzeo drogu, nitko drugi nije otkriven. To je prava opasnost ‘dark weba’ i modernog načina nabavke droge koji pokazuju koliko su kriminalci sofisticirani i rade u skladu s tehnološkim napretkom.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI