Naš nevjerojatni Mihael: U 98 dana pretrčao 4246 kilometara i prošao 11 država

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mihael Kolar (34) iz Velike Črešnjevice, naselja na području općine Pitomača, vratio se sa svoje životne avanture, vlastitog ultramaratona po Europi u sklopu kojeg je u 98 dana kroz 11 država pretrčao čak 4246 kilometara. Ideja za životnu avanturu, kaže Mihael, nastala je prije tri godine i otad je štedio novac da ostvari svoj cilj.

Pet godina radio je u Njemačkoj kao njegovatelj u domovima za starije i nemoćne osobe, a izbijanjem pandemije koronavirusa odlučio je realizirati svoj plan da trčanjem obiđe brojne europske države.

– Karakterno sam ustrajan, a obožavam pustolovine i sport pa sam odlučio sve to spojiti u putovanje života. Prvo sam razmišljao da kroz trčanje obiđem cijeli svijet, ali sam vrlo brzo shvatio da je to preambiciozno pa sam se odlučio na “skromniju” avanturu. Glavni mi je bio cilj pomaknuti svoje fizičke i mentalne granice, a put je imao i svrhu zahvalnosti jer je svaki dan trčanja bio posvećen osobama koje su obilježile moj dosadašnji životni put – priča nam Mihael Kolar koji je otvorio i Youtube kanal preko kojeg je iznosio kome je posvećen taj dan trčanja, dok je preko Facebooka vodio dnevnik putovanja.

Ovog ljeta ustrajni Mihael krenuo je na putovanje iz Velike Črešnjevice s kolicima u kojima je imao najosnovnije stvari i koje je svih 98 dana gurao. Kolica su, kaže on, dobila i nadimak Wilson jer su mu bila jedini suputnik. U 98 dana obišao je Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Češku, Njemačku, Nizozemsku, Belgiju, Francusku, Italiju, Sloveniju i Hrvatsku. Svaki dan imao je ustaljeni režim i u prosjeku je pretrčao oko 43 kilometra. 

– Sad mogu reći da je iza mene 98 nezaboravnih i lijepih dana u kojima sam dobro istestirao svoj karakter i mogućnosti. Svakih sedam do deset dana spavao sam u prenočištu, a ostale dane sam kampirao kako bih smanjio troškove. U Francuskoj i Italiji naišao sam na susretljive ljude koji su mi ponudili prenočište u svojim domovima. U Francuskoj sam imao i neugodno iskustvo jer su mi tamo delikventi ukrali novčanik. No, bio sam na to spreman pa nisam u novčaniku držao najvažnije dokumente i veće svote novca – kaže Mihael Kolar.

Za pustolovinu života, uključujući samo osnovne troškove, potrošio je oko 20.000 kuna. Tu nisu uračunati dodatni troškovi među kojima je bila i kupnja novih kolica jer prva koja je “uzeo” za pustolovinu, kaže u šali Mihael, nisu izdržala njegov tempo.    

– Na prvim kolicima se potrgao kotač pa sam morao kupiti nova. Druga su sretno sa mnom stigla natrag u Veliku Črešnjevicu – dodaje Mihael Kolar.

Do kraja godine Mihael se planira dobro odmoriti od svoje avanture, a nakon toga će donijeti odluku hoće li se vratiti na posao u Njemačku ili će krenuti u ostvarenje svoje nove ideje.

– Sad mi je želja otići u Indiju i upoznati tamošnji stil života. Imam još nešto ušteđevine pa ću još vidjeti hoće li ta avantura biti na rasporedu odmah u idućoj godini – zaključio je Mihael Kolar.

FOTO Privatna arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI