Naš Nino je medicinski fenomen: ‘Dvaput sam uspio pobijediti smrt’

Koprivničanac Nino Vlah (29) dvaput je pobijedio smrt, a njegova tužna životna priča i pobjeda nad tragedijom koja ga je zadesila zaista ostavlja bez riječi. Nesretni Nino, ili Ninđa, kako ga odmilja zovu članovi obitelji i prijatelji, dvaput je teško stradao na poslu, dvaput je slomio kosti lubanje, no on se unatoč svim lošim prognozama izvukao od sigurne smrti ili teškog invaliditeta. Nedavno je ponovno zaigrao prvenstvenu nogometnu utakmicu.

Priča s Ninom objavljena je ekskluzivno u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Nakon svega, može reći da slavi rođendan triput godišnje. Svoj rođeni i dvaput kada je stradao i jedva ostao živ. Ali doslovno, malo je nedostajalo da ne bude među nama, malo je nedostajalo da više ne vidi više svoje najdraže. Uspio se oporaviti i vratiti normalnom životu iako mu nitko od liječnika nije davao prevelike šanse.

Teško stradao

Nino Vlah prvi je put stradao 26. travnja 2017. godine. Srušio se u uredu nakon što je donio otpremnice od kamiona. Inače je profesionalni vozač zaposlen u obiteljskoj firmi Prizma VV. Sumnja se kako je pao s kamiona, nitko nije vidio kako se to točno dogodilo, no CT glave nakon što se srušio pokazao je kako su slomljene kosti lubanje s iverima u mozgu. Nije bio za transport i operirao ga je u Koprivnici vrhunski neurokirurg iz Zagreba.

– Pukle su mi tri kosti lubanje i sve tri su mi probušile mozak. Bilo je i unutarnje krvarenje. Nakon pada sam se digao i preparkirao kamion, otišao k čovjeku po otpremnice i onesvijestio se. Dugih 11 minuta nisam davao znakove života. Pao sam u komu. Kako se lubanja punila krvlju, morali su mi otvarati glavu. Doktor iz Zagreba mi je na prvoj kontroli nakon operacije rekao: Oprosti, Nino, ali kako sam ti otvorio glavu, dok sam vidio o čemu je riječ, tako sam je htio bespomoćno zatvoriti. Rekao mi je da sam bio mrtav čovjek, a oko mene je uz neurokirurga bio liječnički tim od 17 ljudi. Doktor mi je rekao da je svih 17 ljudi diglo ruke od mene na operacijskom stolu. Operacija je trajala više od četiri sata, a nakon što je operacija bila gotova, trebao sam biti u induciranoj komi tri mjeseca, no probudio sam se nakon sat i pol vremena. To je u bolnici bilo čudo. Bio sam sat vremena budan, ponovno mi je mozak počeo naticati, ponovno sam bio podvrgnut operaciji te su mi na pet mjesta probušili lubanju kako bi smanjili naticanje. No, iako nakon takve operacije pacijent mora biti u induciranoj komi, ponovno sam se probudio nakon sat i pol. Treći dan prebacili su me s intenzivne njege, a deseti dan sam išao kući – ispričao je Nino svoju potresnu priču oko svog prvog stradavanja. Najteže razdoblje mu je bilo, dodaje junak naše priče, nakon operacije u induciranoj komi.

Probudio se iz kome

– Ležiš bespomoćan, sve čuješ, sve osjetiš, htio bi progovoriti, a ne možeš, htio bi pomaknuti rukom ili nogom da doktori oko tebe vide da si dobro, da im pokažeš, a ne možeš. Slušao sam oko sebe tri različita muška glasa, pričali su o nekome kako je loše, kako je s takvom ozljedom glave pitanje hoće li se probuditi, a ako će se probuditi, pitanje je hoće li imati pamćenje, hoće li moći govoriti, hodati, imati životne funkcije i tek dok je treći čovjek rekao moje ime, shvatio sam da pričaju o meni – ispričao je Nino Vlah.

– U meni se tada rodila neka snaga, borba protiv samog sebe. Vjerojatno sam se zato probudio. Tata me odmalena zove Ninđa, ima nešto u tome, ta borbenost opisuje moj karakter. Zbog liječnika koje sam slušao i koji su mi davali nikakve šanse, ali i zbog roditelja i obitelji, u meni je jačala ta želja da se probudim. I to se dogodilo. Tri sam mjeseca trebao biti u komi, a ja sam nakon tri mjeseca već bio na prvom treningu – kazao je Vlah.

– Da nije bilo mame, tate, brata, cijele obitelji i brojnih prijatelja, oporavak mi ne bi bio takav, to mi je bio još veći motiv da stanem na svoje noge i pokažem svima da mogu. Makar, svi koji me poznaju, znaju da se neću samo tako predati. I hvala svima koji su bili uz mene. Oporavak od svega trajao je tri godine, no onda se dogodila druga velika tragedija – počeo je Nino Vlah pričati o svom ‘drugom rođendanu’, 30.ožujka prošle godine. Tada je, radeći, stradao tako da mu je zbog neispravnosti kontejnera šipka udarila u desnu stranu čela i slomila mu lubanju. Nova velika tragedija nakon koje je jedva ostao živ. Kada su ga pronašli kako leži obliven krvlju, liječnički tim dvaput ga je neuspješno oživljavao, i treći put su probali, kako nam Nino kaže, ‘reda radi’ i uspjeli. Liječnik iz prve operacije, kojeg su iz bolnice kontaktirali, nije mogao vjerovati da je Nino opet nastradao i to ponovno na desnoj strani glave.

Druga nesreća

– Taman sam se vratio nogometu, počeo voziti motor, vratio se svom životu, svom kamionu koji mi je sve, i onda sam opet nastradao u Zagrebu na istovaru. Kako sam šipku primio, tako me ona udarila u glavu i smrskala lubanju. Čovjek koji me pronašao rekao je kako sam metar u zrak skakao od boli. Cijeli sam bio krvav, zvao je hitnu, a onda sam zbog iskrvarenja izgubio svijest. Prvi put su me oživljavali tamo gdje sam stradao, oživljavali su me na putu do bolnice, i u bolnici. Nakon što su me stabilizirali, testirali na koronu, tek sam onda išao na snimanje i operaciju. Ništa im nije bilo jasno jer nisu znali za pločice u glavi i moju prvu operaciju. Morali su zvati prvog liječnika koji me operirao i koji ih je uputio što činiti sa mnom. Operirali su me, odstranili smrskanu čeonu kost i od 30. ožujka sam bio bez dijela lubanje. Opet sam se oporavio na čudo svima, rekli su mi da je to bilo neviđeno brzo, a na kraju sam dobio plastiku koja mi je ugrađena umjesto čela koje nisam imao. Rekli su mi da su kod treće reanimacije gotovo odustali i mislili da sam zauvijek otišao, no uspio sam se vratiti iz smrti – rekao je Nino Vlah koji se prije desetak dana nakon svih životnih nizbrdica potpuno oporavio bez ikakvih posljedica.

Ponovno radi, vozi kamion, ponovno vozi svoj motor i ponovno igra nogomet. Igrom sudbine oba su mu puta povratničke utakmice bile protiv Kalinovca u dresu svog Osvita iz Đelekovca. Treba samo naglasiti veličinu njegovog oporavka. Nakon što se potpuno oporavio od prve operacije, za svoj Osvit postigao je pobjedonosni gol u posljednjoj minuti utakmice, i to kako? Glavom!

FOTO Privatna arhiva / Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI