Naša općina izdala paket potpora za mlade: Daju novac za kupnju parcela, kuća, plaćaju priključke…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općina Virje i u ovoj godini provodi program mjera poticanja rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji. Programom je obuhvaćeno pet mjera koje mladim obiteljima nude pogodnosti u rješavanju stambenog pitanja. Za kupnju građevinskog zemljišta, kuće ili stana u vlasništvu općine cijena koju odredi sudski vještak umanjit će se za 25 posto.

Za kupnju građevinskog zemljišta koje nije u vlasništvu općine mladim obiteljima će iz općinskog proračuna biti pokriveno 50 posto troškova, a najviše do 30.000 kuna. Za kupnju stana ili kuće koji nisu u vlasništvu općine predviđeno je sufinanciranje 20 posto troškova, a najviše do 70.000 kuna. Mladim obiteljima općina će u sklopu programa u stopostotnom iznosu financirati priključak na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. Programom su predviđene i potpore za rekonstrukciju stanova ili kuća u kojima se osigurava novi ili poboljšava postojeći stambeni prostor.

Virovski načelnik Mirko Perok (desno)

Za rekonstrukciju i nadogradnju potpora će iznositi 25 posto troškova, a najviše do 20.000 kuna. Pravo na potpore ostvaruju mlade obitelji kod kojih je barem jedan supružnik ili izvanbračni drug mlađi od 35 godina. Potpore mogu ostvariti i samohrani roditelji koji su mlađi od 35 godina.

– Potpore mogu ostvariti i mlade obitelji koje trenutno nemaju prebivalište na području općine Virje. Kroz mjere smo odredili vremenske rokove u kojima moraju, nakon odobrenja potpore, imati prijavljeno prebivalište na području općine Virje, kao i za završetak investicija za koje će im biti odobrena sredstva. Ovaj program provodimo petu godinu zaredom i prvi smo u županiji uveli takve potpore za mlade obitelji – ističe Mirko Perok, načelnik općine Virje.

Cilj programa je, dodaje Perok, zaustaviti loš trend s demografskom slikom te zadržati mlade obitelji na području općine i privući nove.

– Za ovu godinu smo u proračunu osigurali 700.000 kuna za program, a spremni smo i povećati ta sredstva ako će se pokazati veliki interes. Povećanje sredstava  bi za nas bila slatka briga – kaže Mirko Perok.

Uz potpore za mlade obitelji, općina će i u ovoj godini poticati razvoj poduzetništva. Obrtnicima i poduzetnicima sa svog područja općina će sufinancirati kamate na poduzetničke kredite u visini od dva posto u tekućoj godini po kreditu čija je namjena razvoj poduzetništva i gospodarstva. Sufinancirat će i troškove obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja stručne osposobljenosti zaposlenika te inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika u visini od 50 posto od nastalog prihvatljivog troška, a najviše do 2000 kuna.

– Potičemo i zapošljavanja, i to za svako novo radno mjesto prema uvjetima programa, jednokratnom potporom od 2000 kuna po novozaposlenoj osobi – kaže Mirko Perok.

Općina nudi potpore i za poljoprivrednike kojima sufinancira umjetno osjemenjivanje, kamate na kredite za razvoj poljoprivredne djelatnosti u iznosu od dva posto, osiguranje usjeva u iznosu od 25 posto premije, kupnju loznih i voćnih sadnica te edukacije, stručno osposobljavanje i seminare.

– Imamo i potporu za sufinanciranje kupnje poljoprivredne mehanizacije koja se pokazala kao pun pogodak. S tom mjerom poljoprivrednicima se nudi potpora u iznosu od 50 posto troškova za kupnju nove ili rabljene poljoprivredne mehanizacije, a najviše u iznosu do 10.000 kuna – zaključio je Mirko Perok.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Jesu li hrđave tave štetne

Vrijeme je za pripremu finog ručka ili večere, no baš kada ste izvadili svoju tavu ili lim za pečenje, primijetili ste da se počela pojavljivati

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI