Naša općina izdala paket potpora za mlade: Daju novac za kupnju parcela, kuća, plaćaju priključke…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općina Virje i u ovoj godini provodi program mjera poticanja rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji. Programom je obuhvaćeno pet mjera koje mladim obiteljima nude pogodnosti u rješavanju stambenog pitanja. Za kupnju građevinskog zemljišta, kuće ili stana u vlasništvu općine cijena koju odredi sudski vještak umanjit će se za 25 posto.

Za kupnju građevinskog zemljišta koje nije u vlasništvu općine mladim obiteljima će iz općinskog proračuna biti pokriveno 50 posto troškova, a najviše do 30.000 kuna. Za kupnju stana ili kuće koji nisu u vlasništvu općine predviđeno je sufinanciranje 20 posto troškova, a najviše do 70.000 kuna. Mladim obiteljima općina će u sklopu programa u stopostotnom iznosu financirati priključak na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. Programom su predviđene i potpore za rekonstrukciju stanova ili kuća u kojima se osigurava novi ili poboljšava postojeći stambeni prostor.

Virovski načelnik Mirko Perok (desno)

Za rekonstrukciju i nadogradnju potpora će iznositi 25 posto troškova, a najviše do 20.000 kuna. Pravo na potpore ostvaruju mlade obitelji kod kojih je barem jedan supružnik ili izvanbračni drug mlađi od 35 godina. Potpore mogu ostvariti i samohrani roditelji koji su mlađi od 35 godina.

– Potpore mogu ostvariti i mlade obitelji koje trenutno nemaju prebivalište na području općine Virje. Kroz mjere smo odredili vremenske rokove u kojima moraju, nakon odobrenja potpore, imati prijavljeno prebivalište na području općine Virje, kao i za završetak investicija za koje će im biti odobrena sredstva. Ovaj program provodimo petu godinu zaredom i prvi smo u županiji uveli takve potpore za mlade obitelji – ističe Mirko Perok, načelnik općine Virje.

Cilj programa je, dodaje Perok, zaustaviti loš trend s demografskom slikom te zadržati mlade obitelji na području općine i privući nove.

– Za ovu godinu smo u proračunu osigurali 700.000 kuna za program, a spremni smo i povećati ta sredstva ako će se pokazati veliki interes. Povećanje sredstava  bi za nas bila slatka briga – kaže Mirko Perok.

Uz potpore za mlade obitelji, općina će i u ovoj godini poticati razvoj poduzetništva. Obrtnicima i poduzetnicima sa svog područja općina će sufinancirati kamate na poduzetničke kredite u visini od dva posto u tekućoj godini po kreditu čija je namjena razvoj poduzetništva i gospodarstva. Sufinancirat će i troškove obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja stručne osposobljenosti zaposlenika te inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika u visini od 50 posto od nastalog prihvatljivog troška, a najviše do 2000 kuna.

– Potičemo i zapošljavanja, i to za svako novo radno mjesto prema uvjetima programa, jednokratnom potporom od 2000 kuna po novozaposlenoj osobi – kaže Mirko Perok.

Općina nudi potpore i za poljoprivrednike kojima sufinancira umjetno osjemenjivanje, kamate na kredite za razvoj poljoprivredne djelatnosti u iznosu od dva posto, osiguranje usjeva u iznosu od 25 posto premije, kupnju loznih i voćnih sadnica te edukacije, stručno osposobljavanje i seminare.

– Imamo i potporu za sufinanciranje kupnje poljoprivredne mehanizacije koja se pokazala kao pun pogodak. S tom mjerom poljoprivrednicima se nudi potpora u iznosu od 50 posto troškova za kupnju nove ili rabljene poljoprivredne mehanizacije, a najviše u iznosu do 10.000 kuna – zaključio je Mirko Perok.

FOTO Podravski list

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI