Naša operna diva: Obišla sam cijeli svijet, no sve se promijenilo otkad sam postala majka

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Barbara Othman jedna je najpoznatijih opernih pjevačica koja iza sebe ima bogatu karijeru. Dolazi iz Selnika kraj Ludbrega, ima dva magisterija, a na festivalima je pobjeđivala još kao djevojčica.

Danas je ponosna majka 8,5-godišnjeg sina Josipa, radi u školi, a nastupe i putovanja je smanjila kako bi se mogla posvetiti obitelji. Da će se baviti glazbom, znala je od malih nogu.

– Pjevam otkad znam za sebe. Mama je 44 godine bila učiteljica glazbene kulture u OŠ Ludbreg, baka je bila prirodno nadarena i uvijek doma pjevala, ali mene nisu nikad forsirali da moram pjevati i na tome sam im zahvalna. Tako sam ja tek u srednjoj školi usporedno s gimnazijom upisala glazbenu školu i onda se nakon mature odlučila upisati na Muzičku akademiju – ispričala je Barbara.

Na glazbenu akademiju te godine primljena su samo četiri kandidata, između kojih i Barbara, a onda je tijekom studija krenuo projekt HRT-a i Matice iseljenika ‘Hrvatska priča’ autorice Lady Oreb u sklopu kojeg je uz orkestar HRT-a odradila turneje po cijelom svijetu. 

– Na turnejama je uvijek bila konstanta tamburaški orkestar HRT-a, jedna klapa, najčešće Cambi i solisti Đani Stipaničev i ja. Bili smo u Južnoj Americi, Južnoafričkoj Republici, Australiji, SAD-u i Maleziji. Svi nastupi bili su posebni na svoj način pa pamtim nastupe u Sydneyju, Melbourneu, Adelaideu, Johannesburgu…

U posebnom sjećanju ostao joj je koncert u Chicagu, gdje su zatvarali manifestaciju kulturnog ljeta, što je bila posebna čast, kao i put u Južnoafričku Republiku gdje je imala mogućnost upoznati plemena i njihovu kulturu.

– Uvijek smo bili jako lijepo primljeni, koncerte smo održavali za iseljenike i diplomatski kor, ali bilo je i svakakvih problema na putu pa je tako na povratku iz Malezije u avion stigla dojava pa je bio otkazan let, a kod slijetanja u Atlantu bio je uragan Ivan Grozni, koji je prouzročio strašno nevrijeme i turbulencije, nismo mogli sletjeti dva sata. 

Barbara ima bogato iskustvo i u radu u kazalištu. Debitirala je glavnom ženskom ulogom u mjuziklu ‘Priča sa zapadne strane’ 2003. godine na pozornici HNK Zagreb, a zatim ju je put odveo u Osijek gdje je igrala glavnu ulogu u operi ‘Pagliacci’ u režiji poznatog Joška Juvančića te se tamo i zaposlila. Usporedno s radom u HNK radila je i kao vanjski suradnik profesor solo pjevanja na Sveučilištu u Osijeku, što je bio prvi doticaj s pedagogijom.

– Na audiciju za ‘Priču sa zapadne strane’ tada su osim opernih pjevača došle sve velike zvijezde poput Vanne i Nine Badrić jer je to bilo prvi put u povijesti HNK Zagreb da se postavlja taj mjuzikl. Ja sam ustvari išla na zadnju audiciju na nagovor i jako se iznenadila kad sam dobila ulogu.  U projektu je nastupila i svjetski poznata glumica Zrinka Cvitešić. Kasnije su se nizale uloge u HNK Osijek te nastup na otvorenju splitskog ljeta u operi Aida… Ipak, kad sam dobila sina, za mene se sve promijenilo, vratila sam se doma, maksimalno se posvetila njemu i obitelji te sam zato puno smanjila svoje angažmane.

Danas se Barbara posvetila radu s djecom pa tako trenutno predaje na čak tri škole kako bi ispunila satnicu. Pjevanjem se, naravno, i dalje aktivno bavi, a honorarno će uskoro zapjevati i u kazalištu, no kaže kako prihvaća samo projekte koji su u blizini i na koje može povesti sina i majku.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI