Naša operna diva: Obišla sam cijeli svijet, no sve se promijenilo otkad sam postala majka

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Barbara Othman jedna je najpoznatijih opernih pjevačica koja iza sebe ima bogatu karijeru. Dolazi iz Selnika kraj Ludbrega, ima dva magisterija, a na festivalima je pobjeđivala još kao djevojčica.

Danas je ponosna majka 8,5-godišnjeg sina Josipa, radi u školi, a nastupe i putovanja je smanjila kako bi se mogla posvetiti obitelji. Da će se baviti glazbom, znala je od malih nogu.

– Pjevam otkad znam za sebe. Mama je 44 godine bila učiteljica glazbene kulture u OŠ Ludbreg, baka je bila prirodno nadarena i uvijek doma pjevala, ali mene nisu nikad forsirali da moram pjevati i na tome sam im zahvalna. Tako sam ja tek u srednjoj školi usporedno s gimnazijom upisala glazbenu školu i onda se nakon mature odlučila upisati na Muzičku akademiju – ispričala je Barbara.

Na glazbenu akademiju te godine primljena su samo četiri kandidata, između kojih i Barbara, a onda je tijekom studija krenuo projekt HRT-a i Matice iseljenika ‘Hrvatska priča’ autorice Lady Oreb u sklopu kojeg je uz orkestar HRT-a odradila turneje po cijelom svijetu. 

– Na turnejama je uvijek bila konstanta tamburaški orkestar HRT-a, jedna klapa, najčešće Cambi i solisti Đani Stipaničev i ja. Bili smo u Južnoj Americi, Južnoafričkoj Republici, Australiji, SAD-u i Maleziji. Svi nastupi bili su posebni na svoj način pa pamtim nastupe u Sydneyju, Melbourneu, Adelaideu, Johannesburgu…

U posebnom sjećanju ostao joj je koncert u Chicagu, gdje su zatvarali manifestaciju kulturnog ljeta, što je bila posebna čast, kao i put u Južnoafričku Republiku gdje je imala mogućnost upoznati plemena i njihovu kulturu.

– Uvijek smo bili jako lijepo primljeni, koncerte smo održavali za iseljenike i diplomatski kor, ali bilo je i svakakvih problema na putu pa je tako na povratku iz Malezije u avion stigla dojava pa je bio otkazan let, a kod slijetanja u Atlantu bio je uragan Ivan Grozni, koji je prouzročio strašno nevrijeme i turbulencije, nismo mogli sletjeti dva sata. 

Barbara ima bogato iskustvo i u radu u kazalištu. Debitirala je glavnom ženskom ulogom u mjuziklu ‘Priča sa zapadne strane’ 2003. godine na pozornici HNK Zagreb, a zatim ju je put odveo u Osijek gdje je igrala glavnu ulogu u operi ‘Pagliacci’ u režiji poznatog Joška Juvančića te se tamo i zaposlila. Usporedno s radom u HNK radila je i kao vanjski suradnik profesor solo pjevanja na Sveučilištu u Osijeku, što je bio prvi doticaj s pedagogijom.

– Na audiciju za ‘Priču sa zapadne strane’ tada su osim opernih pjevača došle sve velike zvijezde poput Vanne i Nine Badrić jer je to bilo prvi put u povijesti HNK Zagreb da se postavlja taj mjuzikl. Ja sam ustvari išla na zadnju audiciju na nagovor i jako se iznenadila kad sam dobila ulogu.  U projektu je nastupila i svjetski poznata glumica Zrinka Cvitešić. Kasnije su se nizale uloge u HNK Osijek te nastup na otvorenju splitskog ljeta u operi Aida… Ipak, kad sam dobila sina, za mene se sve promijenilo, vratila sam se doma, maksimalno se posvetila njemu i obitelji te sam zato puno smanjila svoje angažmane.

Danas se Barbara posvetila radu s djecom pa tako trenutno predaje na čak tri škole kako bi ispunila satnicu. Pjevanjem se, naravno, i dalje aktivno bavi, a honorarno će uskoro zapjevati i u kazalištu, no kaže kako prihvaća samo projekte koji su u blizini i na koje može povesti sina i majku.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI