NAŠA POSLA Nakon 11 godina tvrtka u stečaju mora platiti milijunski dug tvrtki koja je ugašena

Prema presudi, Tehnika je dužna ugašenom Peters Inženjeringu platiti oko 1,3 milijuna spornih potraživanja iz doba gradnje pročistača, koji je u rad pušten još 2007. godine


Autor: podravski.hr — 11.11.2018. / 15:18 Crna kronika

Biološki pročistač otpadnih voda u Koprivnici

Čak 11 godina nakon što je u rad pušten koprivnički biološki pročistač otpadnih voda u naselju Herešinu još se vuku pravosudni repovi iza te investicije.
Projekt od 76 milijuna kuna, od čega je trećinu platila država, vodila je državna tvrtka Astra International d.d., građevinske radove obavljala je zagrebačka Tehnika, a postrojenje su projektirale tvrtke Peters Inženjering, podružnica austrijske grupe Peters Engineering, i njemačka tvrtka Biogest.
Ovih dana Trgovački sud u Bjelovaru donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj je Tehnika dužna Peters Inženjeringu platiti oko 1,3 milijuna spornih potraživanja iz doba gradnje pročistača, koji je u rad pušten još početkom listopada 2007. godine.
Bolje rečeno, Tehnika će taj novac, postane li presuda pravomoćna, morati isplatiti pravnom subjektu koji se zove Stečajna masa iza Peters Inženjeringa, budući da je sama tvrtka, koja je imala sjedište u Koprivnici, završila u stečaju i još je 2010. godine brisana iz sudskog registra.
– Stečajna masa postoji još samo zbog sudskog spora s Tehnikom. Vidjet ćemo kako će to završiti, slijedi žalbeni postupak pri Visokom trgovačkom sudu, a i sama Tehnika jednom je nogom u stečaju. Ako novac ipak dobijemo, on će se isplatiti vjerovnicima u skladu s njihovim prijavljenim tražbinama – rekao nam je stečajni upravitelj Franjo Otročak, koji upravlja Stečajnom masom iza Peters Inženjeringa.
Do samog duga došlo je stoga što su Tehnika i Peters Inženjering imali ugovor o tome da potonja tvrtka, kao garanciju, Tehnici daje u polog deset posto vrijednosti svoga dijela posla sve dok pročistač ne bude uspješno radio godinu dana. Kada je taj rok prošao, na posebnom računu bilo je Petersovih oko 3,3 milijuna jamstvenih kuna, ali Tehnika je austrijskoj podružnici u Koprivnici isplatila samo dva milijuna kuna tvrdeći da se ostatak prebija zbog nekakvog duga.
Sud to nije prihvatio te je Tehnici naložio da isplati još oko 1,3 milijuna kuna onome što je ostalo od Peters Inženjeringa.
No, i sama Tehnika je – kako veli Otročak – jednom nogom u stečaju. Tvrtka je nedavno zatražila otvaranje predstečajnog posla nakon što joj je propao veliki posao u Alžiru, sli sud je to odbio, pa je u tijeku žalbeni postupak na to rješenje. S druge strane, stečaj Tehnike zatražio je varaždinski Zagorje Tehnobeton, pa se i tu očekuje sudska odluka.
Dakle, moglo bi se dogoditi da sud jednog dana donese rješenje prema kojemu tvrtka u stečaju mora platiti dug tvrtki koja je već likvidirana. Zanimljivo je također da je i Astra International d.d., državna tvrtka koja predvodila konzorcij za gradnju koprivničkog pročistača, završila u stečaju 2014. godine. Zvuči poput nekakva uroka koji je pao na tvrtke uključene u gradnju koprivničkog pročistača.
Ta je investicija svojedobno bila napadana kao megalomanska. HDZ-ova oporba tadašnjem SDP-ovu gradonačelniku Zvonimir Mršiću prigovarala je kako je stvar predimenzionirana, odnosno da se gradi postrojenje za grad od 100.000 stanovnika, triput više no što ih Koprivnica ima. To je ujedno značilo da je čitav projekt preskup. Čak se i temeljem anonimne kaznene prijave vodila istraga o navodnim nepravilnostima zahvaljujući kojima je Astra International pobijedila na natječaju, no ona nije rezultirala kaznenim progonom.
Gradsko komunalno poduzeće Komunalac, koje je formalno bilo investitor u pročistač, tek je lani otplatilo kredit kojim je on izgrađen. (hš)
FOTO: ARHIVA