Naša županija među produktivnijima je u državi, a plaće su nam ispod prosjeka

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prema najnovijim podacima Fine, naše županijsko gospodarstvo „teško“ je 12,3 milijarde kuna – toliko je lani prihodovalo čak 1993 poduzetnika na području Koprivničko-križevačke županije.

U odnosu na godinu ranije prihodi su veći za 8 posto no, u isto vrijeme rasli su im i rashodi i to za 8,4 posto. Unatoč tome gospodarstvo je bilo „u plusu“ oko 470 milijuna kuna koliko iznosi neto dobit. Naši gospodarstvenici zapošljavaju 18.285 djelatnika i tu je došlo do povećanja broja zaposlenih za 943. Naši su poduzetnici mnogo više ulagali u 2019. godini, pa tako investicije u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu veće su za 31,7 posto i iznosile su 1,1 milijardu kuna. Nažalost povećan je uvoz robe i to za čak 110,9 posto, a izvoz za 8,7 posto. Ipak, trgovinski suficit pozitivan je i iznosio je 1,17 milijardi kuna.

U privatnom sektoru prošle su godine plaće rasle 4,7 posto, a prosječna je bila 5.657 kuna. To je za 2,7 posto manje od državnog prosjeka u gospodarstvu.

-Županijski poduzetnici u odnosu na poduzetnike u drugim županijama, najbolje su rangirani prema pokazatelju produktivnosti rada – ukupnim prihodima po zaposlenom (4. mjesto), prema produktivnosti rada – neto dobiti po zaposlenom (7. mjesto) te prema ekonomičnost poslovanja (9. mjesto) – navode u Fini. Koprivnički Hartmann, čija je djelatnost proizvodnja podložaka za jaja, lani je najviše od svih naših poduzeća investirao u dugotrajnu imovinu, čak 313,4 milijuna kuna. Također, i križevački trgovački div KTC nije „spavao“, on je investirao u novu imovinu čak 95,4 milijuna kuna.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI