Naša županija među vodećim je proizvođačima ljesova: “Zbog potražnje radili smo čak i za blagdane!”

Tvornica pogrebne opreme obitelji Mikulčić u Dropkovcu u općini Gornja Rijeka jedan je od najvećih proizvođača pogrebne opreme u cijeloj Hrvatskoj, a velika većina njihovih proizvoda izvozi se u Austriju, Švicarsku, Italiju, Francusku, Njemačku i Belgiju.

S obzirom na povećanu smrtnost i situaciju zbog koronavirusa, razgovarali smo s njihovim direktorom Matijom Mikulčićem koji nam je ispričao kakvo je trenutno stanje.

Matija Mikulćić

– Uvijek ima uspona i padova, a trenutno je nešto povećana proizvodnja. Nešto je i zbog korone, ali je i inače smrtnost u jesenskim i zimskim periodima povećana. Svi pričaju o koroni, ali evo ja mogu reći za Europu, jer tamo izvozimo, da je trenutno smrtnost povećana, ali da nije sve u koroni. Malo je izvanredna situacija zbog tog virusa i svakako je veće opterećenje na nas, na ljude koji rade na grobljima i cijelu tu prateću industriju pa tako i mi malo kasnimo, ali još uspijevamo našim kupcima dati kvalitetu i da sve bude u roku – rekao je Mikulčić.

Ova uspješna tvrtka svake godine unaprjeđuje posao pa su tako prije dvije godine uložili u novu pilanu, a prošle su godine uložili u sušaru i strojni park. Mogu se pohvaliti i kako su u lakirnici glavne zaposlenice žene, a konstrukcija zaposlenika je pola muškaraca, a pola žena.

– Poslujemo kao tvornica pogrebne opreme od 2004. godine iako se time bavimo još od 1995. godine. Roditelji su započeli, a brat i ja nastavili posao. Najveći dio izvozimo u zemlje Europske unije, dok za domaće tržište gotovo i ne proizvodimo. Sirovinu dobavljamo od Hrvatskih šuma i stvarno smo zadovoljni suradnjom – rekao je Mikulčić.

Tijekom prošle godine ova je tvornica proizvela 20 tisuća ljesova, a u prosjeku im je potrebno pet i pol sati da od sirovine nastane gotovi proizvod. Trenutno imaju povećani opseg proizvodnje, pa će tako 2020. pamtiti kao prvu godinu kada su morali raditi između Božića i Nove godine.

Ipak, deficit radne snage najveći je problem ove tvrtke.

– Svake godine nešto novo investiramo, treba posao uvijek ići naprijed. Imamo 80-ak zaposlenih, ali moramo naglasiti da tražimo stručne kadrove poput stolara, inženjera strojarstva ili drvne tehnologije, što je prilično teško pronaći jer je puno ljudi otišlo raditi van pa je deficit činjenično stanje. Radna je snaga poskupjela jer je nema dovoljno, a cijene se nisu mijenjale jer postoji velika konkurencija u Europi, posebno Ukrajina i Moldavija, koja u startu ima jeftiniji proizvod zbog jeftinije radne snage, sirovine, energenata, itd. – rekao je na kraju direktor Mikulčić.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI