Naša županija nema niti jedan izvorni proizvod, Varaždinci čak devet!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ludbreg je prije nekoliko dana uspio nacionalno zaštititi svoj poznati Ludbreški hren – dobio je status zemljopisnog podrijetla i na korak je bliže da ga kao takvog prihvati i Europska unija!

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Čelnici Varaždinske županije hvale se kako uz Ludbreški hren imaju još osam zaštićenih proizvoda, do Bučinog ulja, Varaždinskog zelja, Zagorskog purana pa sve do Zagorskih mlinci… Neki od njih već su prošli registraciju oznake u Europskoj uniji, što je veliko priznanje za trud naših susjeda. Nažalost, Koprivničko-križevačka županija nema niti jedan jedini poljoprivredni ili prehrambeni proizvod koji bi nosio zaštićenu oznaku izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili tradicionalnog specijaliteta koji je priznat u EU ili je u procesu registracije! Nema tu ni Bregofske pite ni zelja, ni Pogače z oreji, proizvoda naših medičara, autohtonih proizvoda od mesa, grožđa, voća… Za neke proizvode za koje bismo vrlo lako mogli reći da su i naši izvorni, pokretači iz drugih županija su nas preduhitrili, prijavili i registrirali kao njihov izvorni proizvod – poput recimo Zagorskog bagremovog meda!?

Sadi se ludbreški hren / Arhiva

– Ovime smo ponovno dokazali koliko držimo do poljoprivrede te do lokalne proizvodnje. Sljedeća faza je zaštita na razini Europske unije, a uz malo sreće do kraja godine mogli bismo i to realizirati. Sam Ludbreški hren sada ulazi u novu razvojnu fazu, on je već prisutan na našem tržištu, a uz ovu oznaku imat će i šansu više. Prije osam godina hren nije postojao na sortnoj listi, dok nismo pokrenuli određene aktivnosti. Otvaraju se nove prilike te sam siguran u daljnju pomoć i podršku županije – rekao je Zvonimir Novak iz EUVITA-e, klastera za ruralni razvoj i poduzetništvo u susjednoj Varaždinskoj županiji prilikom objave vijesti da je Ludbreški hren dobio nacionalnu zaštitu.

Mi u Podravini i Prigorju nemamo takvo udruženje za ruralni razvoj i poduzetništvo, a ovakve priče o zaštiti proizvoda „padaju na leđa“ pojedinaca i udruga. Takav je slučaj i s našom sve poznatijom Pogačom z oreji.

Anđela Lenhart Antolin pokretačica je priče o zaštiti đurđevačke Pogače z oreji. Taj je izvorni proizvod karakterističan za taj dio Podravine bio je tri godine pod zaštitom Ministarstva kulture kao zaštićeno kulturno nematerijalno dobro, no lani je zaštita istekla. No, nema straha, navodi Lenhart Antolin, nedavno su dobili potvrdu iz Ministarstva da će dobiti trajnu zaštitu.

– To vam je uobičajen proces. Svi proizvodi moraju proći trogodišnju zaštitu da bi na kraju bili trajno zaštićeni. Radi se o dugotrajnom i kompliciranom procesu, morate proći velika istraživanja kroz povijest, tražiti dokaze, pisane i usmene, pripremiti dokumentaciju… – navodi Lenhart Antolin i dodaje da je Udruga žena Đurđevac nositelj projekta koji bi mogao postati i prvi proizvod iz naše županije koji bi imao oznaku zemljopisnog podrijetla.

– To nam je u planu. No, to se prijavljuje Ministarstvu poljoprivrede. Vjerujem da bismo mogli dobiti tu potvrdu jer smo prilikom istraživanja došli do saznanja kako je Pogača z oreji stvarno jedinstvena u zemlji.

Prikaz izrade Pogače z oreji

I dok mi ne znamo što bismo i kako zaštitili, ostale županije „ne miruju“. Nacionalnu zaštitu dobili su i Istarski med, Slavonska kobasica, Samoborska češnjofka, Novigradska dagnja… i svi oni čekaju potvrdu i Europske unije. Od proizvoda koji su u fazi dobivanja nacionalne zaštite su i Krčki sir, Dalmatinski med, Meso turopoljske svinje… Među njima nema nijednog s područja Koprivničko-križevačke županije, poznate i po proizvodnji isto tako „izvornog“ meda, mesa i ostalih proizvoda.

– Naša sorta je 2012. godine priznata kao autohtona sorta i sada smo dobili jedno veliko priznanje koje nam dokazuje kvalitetu i svojstvo Ludbreškog hrena. To će nam dati i dodatnu tržišnu vrijednost. Moram priznati da se do sada pokazala prepoznatljivost našeg hrena i van granica naše države. Nadam se daljnjem razvijanju proizvodnje – istaknula je Bojana Makar iz Agro Altere koja proizvodi sada zaštićeni hren i još jednom potvrdila kako se upornost i ideja isplate.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI