Našao svoj mir: Nakon duge bolesti preminuo omiljeni koprivnički svećenik

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Poznati i omiljeni koprivnički svećenik Krunoslav Pačalat preminuo je nakon duge i teške bolesti, doznajemo iz nekoliko izvora. Preminuo je jutros u virovitičkoj bolnici.

Prošle su tri godine otkako je Krunoslav Pačalat doživio dva teška moždana udara.

Bolest ga je prikovala uz bolnički krevet no, nije se dao. Polako se oporavljao i utjehu našao u komunikaciji s vjernicima putem društvene mreže. Na facebooku je imao svoj profil i brzo skupio 5000 pratitelja. Zbog interesa morao je otvoriti i stranicu kako bi svi koji su ga htjeli čitati i zatražiti savjet to mogli i činiti.

S vjernicima za vrijeme službe u Župi bl. A. Stepinca u Koprivnici / Facebook

Nakon moždanih udara bio je smješten u Svećeničkom domu u Varaždinu te koprivničkom Domu za starije i nemoćne. Posljednje mjesece proveo je u jednom privatnom pitomačkom domu, kod prijatelja. Posljednja objava na svojoj društvenoj mreži facebooku koju je vodio bila je prigodna adventska 15. prosinca…

“Ja i Isus smo sada jedno. Više ne gledam na svoje interese, nego mi je Isus na prvom mjestu. Više ne idem u kompromis sa zlom radi toga što želim biti sav Isusov.”, napisao je između ostalog, a mi se nadamo da je napokon našao svoj mir.

Tko je bio Krunoslav Pačalat?

Vlč. Krunoslav Pačalat rođen je 3. siječnja 1973. g. u Varaždinu od oca Ivana i majke Đurđice. Osnovnu školu polazio zajedno s bratom Anđelkom u rodnom mjestu Jalžabet u župi svete Elizabete u Jalžabetu. Kao polaznik dječjeg vrtića postao ministrant na poziv tadašnjeg župnika preč. Stjepana Golubića.

Ministrant je bio punih 9 godina, sve do polaska u sjemenište na Šalati. Volio je odolaziti u crkvu i sudjelovati u životu svoje župe te tako bio rado ministrant svom župniku preč. Golubiću koji ga je uvijek oduševljavao svojim predanim svećeničkim služenjem narodu, kojem je poslan od Boga, i Bogu kojem se odazvao na poziv na rad u vinogradu Božjem. Župnikova blizina mu je bila veliki poticaj da razmišlja o svećeničkom pozivu kojem se nakon 8. razreda odazvao. U Zagrebu na Šalati je završio Klasičnu Gimnaziju godine 1992.

Krunoslav Pačalat oporavljao se u Domu za starije

Potom se preselio na Katolički Bogoslovni Fakultet na Kaptolu 29 i u Bogoslovno sjemenište gdje se spremao za svećeničko zvanje. Za đakona je zaređen u jesen 1997. godine, a za svećenika 29. lipnja 1998., zajedno sa šestoricom svojih kolega u varaždinskoj katedrali, kao prvi svećenici zaređeni u toj katedrali od osnutka Varaždinske biskupije. Mladu Misu imao je tjedan dana nakon ređenja, 5. srpnja 1998. u svojoj rodnoj župi sv. Elizabete u Jalžabetu.

Po dekretu Varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja, prvog varaždinskog biskupa poslan za kapelana u Pitomaču, gdje je pune dvije godine obavljao tu službu. Tu je stekao dragocjeno iskustvo u radu s mladima, ministrantima, bračnim parovima za svoj kasniji samostalni svećenički pastoralni rad. Nakon službe kapelana u župi sv. Vida u Pitomači, opet po dekretu varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja postavljen je u Koprivnici dušobrižnikom Županijske bolnice i Doma umirovljenika, te župnikom novoosnovane župe Blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici, kao prvi župnik te župe. (preuzeto s portala župe bl. A. Stepinca)

Pročitajte više u tiskanom izdanju Podravskog lista u ponedjeljak…

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Pijani mladić ušao u tuđu kuću

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da mladić (18) pod utjecajem alkohola od 1,25 promila jučer oko pet sati ujutro uČepelovcu neovlašteno ušao u kuću muškarca

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI