Naše Sveučilište Sjever i službeno u top 5 hrvatskih sveučilišta!

Sedam godina prošlo je od formalnog osnivanja Sveučilišta Sjever koje danas ima sjedište u Koprivnici i Varaždinu. Akademske godine 2021./22., od tada najmlađeg sveučilišta u zemlji, probilo se u top 5 hrvatskih sveučilišta po broju studenata. Prestigli smo ove godine i najstarije sveučilište u Hrvatskoj, ono u Zadru, osnovano daleke 1396. godine.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Iz godine u godinu Sjever je nadograđivao svoje studijske programe te dodavao nove koji su očito postali zanimljivi maturantima iz svih dijelova zemlje. Koprivnica kao formalno sjedište Sveučilišta Sjever krenula je s novinarstvom i medijskim dizajnom, da bismo danas u srcu Podravine imali čak šest preddiplomskih, četiri diplomska te dva sveučilišna doktorska studija. Sveukupno, s centrom u Varaždinu, 12 preddiplomskih, 10 diplomskih te tri doktorska studija pohađa oko 6000 studenata.

Još 2019. Sjever je bio na sedmom mjestu po broju studenata, iza sveučilišta u Puli i Zadru, a danas su od našeg brojnija samo ona u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. U Hrvatskoj je iz godine u godinu otprilike 160.000 studenata, a najveći broj, oko 40 posto, odnosi se na zagrebačko Sveučilište, dok je drugo ono splitsko s nekih 11 do 12 posto, a potom ga u stopu prati riječko i osječko.

– Ova je godina sigurno najbolja što se tiče upisa u povijesti Sveučilišta Sjever. Trenutno imamo 5200 studenata, a po popunjenosti upisnih kvota, znam sigurno, najbolje stojimo od svih sveučilišta u zemlji – rekao nam je Mario Tomiša, prorektor Sveučilišnog centra u Koprivnici, jedan od idejnih tvoraca ove sveučilišne koprivničko-varaždinske priče.

Inače, Sveučilište u Zadru po broju studenata lagano pada godinama, a trenutno su, prema Tomišinim informacijama, blizu 5000 studenata. Cilj im je u startu bio proći dubrovačko i pulsko sveučilište i to su vrlo brzo i napravili. Danas, samo u Koprivnici studira oko 1260 studenata, a na Njuškalu, recimo, nema šanse da nađete slobodan niti sobičak kako biste ga unajmili za stanovanje.

Mario Tomiša

– Ipak se ovdje radi o bazenu od 700-tinjak tisuća duša, kad gledate potez od Krapine pa do recimo Bjelovara, iako nam dolaze studenti iz stvarno svih dijelova Hrvatske – navodi Tomiša koji ističe da je svaki novi program koji je krenuo naišao na veliko zanimanje i bio je pogodak.

No, da bi to mogli pratiti i prostorno treba ulagati, a upravo sada spremaju 12 milijuna kuna vrijedan projekt prehrambeno-tehnološkog labosa, učionica i ostalih popratnih prostorija – iz vlastitih prihoda.

Već neko vrijeme postoji i projekt znanstveno-istraživačkog centra koje je dobilo „zeleno svjetlo“ i Ministarstva znanosti, no potraga za izvorima financiranja još traje. Tomiša, studenti i njihovi roditelji nadaju se da će krenuti već dugo najavljivana gradnja studentskog doma, no ona još uvijek nije počela. Zagrebački poduzetnik Josip Galinec, koji ima tri doma u Zagrebu, dobio je „posao“ na javnom natječaju prije gotovo dvije godine, no sve je stopirala korona. Tijekom ovog ljeta najavio je početak radova najesen, no bagera još nema.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI