Naši cvjećari na udaru epidemije: Posljedice krize znat ćemo nakon završetka sezone

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jagodić iz Bukovja Križevačkog, prigradskog naselja Križevaca, jedan je od većih, ako ne i najvećih proizvođača cvijeća na križevačkom području.

Proljeće je njihovo vrijeme jer milijuni komada raznobojnog cvijeća na 3.500 kvadrata plastenika naprosto mame oči željne ljepote i proljetnih mirisa, no ove je godine, kao i drugdje, sve drugačije. Naime, epidemija koronavirusa promijenila je navike kupaca, pa sve više narudžbi cvijeća dolazi internetskim putem, a kako će cjelokupna situacija odraziti na prodaju njihovih cvjetnica, znat će tek kad sezonu privedu kraju.

– Naš je OPG u specifičnoj situaciji jer mi i inače najviše cvijeća prodajemo na kućnom pragu, tako da zasad ne vidimo drastičan pad prodaje. Prije smo samo jednom tjedno išli na sajam u Križevce, no to je stalo. Svojim proizvodima snabdijevamo i neke trgovačke centre, tako da je i to prednost. Mislim da su u najvećem problemu cvjećari koji su isključivo orijentirani na tržnice, oni će najviše osjetiti ovu krizu – rekla nam je Danica Jagodić.

Martina Jagodić

Njihov OPG cijele godine nudi cvijeće, od proljetnica do krizantema i božićnih zvijezda. Nekad su se bavili i proizvodnjom flanaca i povrća, no jednostavno nisu sve stizali i orijentirali su se isključivo na cvijeće. Ovaj obiteljski posao prihvatila je i njihova kći Martina, koja se našla u cvjećarstvu i namjerava preuzeti posao.

– Hoćemo li osjetiti posljedice krize, znat ćemo kad završi sezona. Kako je krenulo, bojala sam se da ove godine ništa nećemo prodati pa sam otvorila stranicu na Facebooku i krenule su narudžbe sa svih strana, tako da dostavljamo na kućni prag. Zasad smo zadovoljni i jako nam je bitno da proljetna sezona dobro prođe jer cijela obitelj živi isključivo od toga, a osim toga, sezona veže sezonu. Ako u proljeće bude loše, nećemo imati kapital za nastavak, za krizanteme i božićne zvijezde – objasnila je mlada gazdarica Martina.

Radni im dan, kad je sezona, počinje u pet ujutro zalijevanjem cvijeća i traje sve do kasnih večernjih sati. Prodaja na kućnom pragu na njihovu imanju odvija se uz poštivanje strogih naputaka Stožera civilne zaštite, pa tako svakodnevno rade s rukavicama i maskama, što nije uvijek lako, no zdravlje je najvažnije i cijela se obitelj toga pridržava. –  Naravno da se bojimo, no vjerujemo kako će sve ovo brzo završiti bez većih posljedica po naše, ali i zdravlje drugih ljudi – zaključuju. 

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI