Naši mladi informatičari na najprestižnijem natjecanju osvojili šest medalja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Učenici Prve gimnazije Varaždin i polaznici Centra izvrsnosti iz informatike osvojili su čak 6 medalja u natjecanju iz informatike American Computer Science League (ACSL) u Sjedinjenim Američkim Državama. Među njima je i ludbrežanin Gašpar Harmija, koji je ponovio uspjeh od prije dvije godine, pa i premašio ga jer je ove godine osvojio srebrenu medalju za razliku od  brončane prije dvije godine. Na finalnom natjecanju All Star ACSL-a, jednom od najprestižnijih natjecanja u računalom programiranju u SAD-u, a time i u svijetu, koji je ove godine zbog epidemije koronavirusa održano on-line u subotu, 23. svibnja, Marko Srpak (4. razred), Gašpar Haramija i Teo Putarek (3. razred) osvojili su srebrne medalje, dok su brončanu medalju osvojili Nikola Kušen, Jakov Novak i Marko Varga (3. razred).

Uspješne mlade informatičare primio je župan Varaždinske županije Radimir Čačić koji učenicima dodijelio i novčane nagrade iz osobnog fonda, po 3.000 kuna osvajačima srebrne medalje te po 2.000 kuna osvajačima bronce.

Gašpar Haramija opet je briljirao te osvojio srebrno odličje

– Naši gimnazijalci su finale informatičkog natjecanja u SAD-u izborili među 3.500 učenika iz SAD-a, Kanade, Europe, Afrike i Azije, od kojih je njih 700-tinjak bilo u finalu. Upućujem čestitke šestorici učenika koji su dobili nagrade, ali i četvorici učenika koji su također sudjelovali na natjecanju te bili vrlo blizu osvajanja medalje. Posebne zahvale upućujem mentoru mr. sc. Bojanu Baniću i ravnateljici Janji Banić. Osvojiti čak šest medalja na natjecanju „US Openu“ je izvrstan rezultat, posebno ako se zna da su bili jedini predstavnici Hrvatske u finalu uz jednog učenika XV. Gimnazije iz Zagreba. Najbolji rezultati učenika iz Varaždinske županije na olimpijadama, europskim i svjetskim natjecanjima postali su već standard. Još jednom svima upućujem čestitke na ovom velikom rezultatu – istaknuo je župan Čačić te  izrazio je žaljenje što su u Hrvatskoj sva natjecanja jednostrano otkazana.

– Nažalost, Ministarstvo ministrice Divjak nije željelo organizirati natjecanja on-line, što je bilo i moguće i jednostavno, a time su štetu posebno nanijeli najuspješnijim učenicima Varaždinske županije jer smo po rezultatima trebali imati državnih prvaka više nego ikada, a to tim mladim ljudima značajno olakšava upis na najprestižnija svjetska natjecanja – napomenuo je Čačić.

Za razliku od dosadašnjih All Star natjecanja, učenici su se na ACSL-u natjecali isključivo individualno. Prvi dio natjecanja sastojao od 3 sata programiranja, a drugi od rješavanja čak 20 problemskih zadataka u roku od svega jednog sata.

Vrlo blizu osvajanju medalje su bili i ostali učenici koji su sudjelovali na natjecanju, a to su Janko Vrček (4. razred), Viktor Pijanec (2. razred), Emanuel Tukač (1. razred) i Vito Mudri (1. razred).

Svi nagrađeni učenici osvojili su vrijedne nagrade koje će im biti poslane na kućnu adresu.

Foto: Varaždinske županije, Arhiva PL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI