Naši mladi matematičari osvojili tri bronce na matematičkoj olimpijadi

Podravski list profile

Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, najvećem  svjetskom matematičkom natjecanju, trojica naših gimnazijalaca osvojila su brončane medalje; Bernard Inkret i Ivan Vojvodić iz zagrebačke XV. gimnazije te Noel Lakić iz zadarske Gimnazije Franje Petrića.

 U Bathu u Velikoj Britanjiji, od 11. do  22.srpnja. održana je jubilarna 60. Međunarodna matematička olimpijada (IMO) na kojoj su hrvatski predstavnici ponovno ostvarili zapažene rezultate.  Sudjelovanje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi najviše je što učenici srednje škole mogu postići na području matematike.

Svaku državu predstavlja maksimalno šest učenika srednjih škola i dva voditelja. Natjecanje se sastoji od dva testa koji se pišu s danom razmaka. Na svakom testu, učenici imaju 4 sata i 30 minuta za riješiti tri iznimno izazovna zadatka. Sudjelovao je 621 natjecatelja i natjecateljica iz 112zemalja.

Na temelju rezultata Hrvatske matematičke olimpijade, Hrvatsku su ove godine predstavljali: Luka Bulić Bračulj iz splitske III. gimnazije, Bernard Inkret, Daniel Širola i Ivan Vojvodić  iz zagrebačke XV. gimnazije,  Noel Lakić i Marin Varivoda iz zadarske gimnazije Franje Petrića. Voditelji ekipe bili su Ivan Krijan i Borna Vukorepa.

Kako je izvijestio voditelj Vukorepa,  Bernard Inkret, Noel Lakić i Ivan Vojvodić osvojili su brončane madalje, a Luka Bulić Bračulj, Daniel Širola i Marin Varivoda osvojili su pohvale. Hrvatska je zauzela 42. mjesto u konkurenciji 112 zemalja.

Autor trećeg zadatka (najteži zadatak prvog dana) naš je bivši predstavnik na tom natjecanju, Adrian Beker, što je također iznimna čast i priznanje.

(Hina) xpp yvkn

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti