Naši poljodjelci ne pamte kad su zadnji put ovako kasno sijali kukuruz

Černeli iz Velikog Otoka, naselja na području općine Legrad, i u ovoj će sezoni zasijati kukuruz na čak 120 hektara. Travanjske kiše i njima su poremetile plan sjetve, no do kraja ovog tjedna, kažu Kristian i Alenka, sve će planirane parcele biti „pod kukuruzom“.

Ova je priča objavljena u tiskanom izdanju Podravskog lista u ponedjeljak…

– Ne pamtimo kad smo zadnji put tako kasno završavali sjetvu kukuruza. Već nas je polako hvatala i nervoza jer zbog kiša nismo mogli odraditi posao u razdoblju u kojem smo planirali. No, malo kašnjenje sjetve sigurno se neće odraziti na urod. Bilo bi dobro kad bi i ova godina, kao i prošla, bila kišna u razdobljima u kojima je to najpotrebnije kukuruzu – ističe Kristian Černeli.

Prošla sezona, dodaje on, bila je odlična po urodu pa se svi ratari nadaju da će tako biti i ove godine. Očekuje se i rast otkupne cijene jer je već sad potražnja za kukuruzom veća.

– Mi uvijek kukuruz prodajemo odmah nakon berbe i lani smo dobili 0,85 kuna za kilogram. Naznake su da bismo ove godine mogli dobiti minimalno 0,95 lipa, što bi nam dobro došlo jer stalno rastu i troškovi samog uzgoja – ističe Alenka Černeli.

Ukupno obitelj Černeli obrađuje nešto više od 200 hektara zemljišta, a uz kukuruz uzgajaju i pšenicu, ječam i uljanu repicu. Uoči sjetve kukuruza morali su dodatno tretirati pšenicu jer je travanjski mraz ostavio trag na usjevima.

– Upravo zbog tih tretiranja za nas je najisplativiji uzgoj kukuruza pa njega i najviše sijemo. Prije smo uzgajali i svinje, no situacija u svinjogojstvu je katastrofalna pa smo sad isključivo posvećeni ratarstvu. Od rane zore do kasne večeri imamo posla, ali bez obzira na sve muke, volimo to što radimo – kaže Kristian Černeli.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI