Naši poljodjelci su ogorčeni: Poticaje vraćamo s kamatama, a kad oni kasne – nikom ništa!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U teškoj su se situaciji našli mnogobrojni poljoprivrednici s područja županije koji su u studenome dobili poticaje za poljoprivrednu proizvodnju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Naime, administrativnom greškom Agencije uplaćen im je veći iznos od pripadajućeg, što oni nisu znali, već su taj novac uložili u poljoprivrednu proizvodnju i proljetnu sjetvu. A ona ih je u prosincu iznenadio dopis te iste Agencije da taj novac trebaju vratiti u roku 60 dana, jednokratno, ili mogu na rate, ali u tom slučaju obračunava im se zakonska zatezna kamata na iznos od čak šest posto.

– Sve mi se čini da je posao Agencije zarađivati na nama. Poznato je da nikad ne znamo koliki ćemo iznos poticaja dobiti, pa tako nismo mogli ni znati da smo dobili novac koji nam ne pripada. Uložili smo novac u proizvodnju, a sad bismo to trebali vraćati. Nije to sporno, moramo vratiti ono što nije naše, ali zašto nam onda naplaćuju kamate na taj iznos, kad nismo pogriješili mi, nego oni. S tim se nikako ne možemo pomiriti. Osim toga, taj problem mogli su riješiti umanjenjem poticaja u ovoj godini, pa bi svima olakšali posao, i sebi i nama – rekao nam je jedan poljoprivrednik koji je htio ostati anoniman, a njegov kolega, koji se našao u istoj situaciji, objasnio je kako je čuo da je ukupno tisuću takvih poljoprivrednika u Hrvatskoj u istim problemima.

– Kad oni kasne s isplatom poticaja, mi ne dobijemo kamatu za njihovo kašnjenje. S druge strane, mislim da je ovo najveća kamata koju su nam mogli obračunati, pa sam uvjeren da se na nama želi zaraditi. Želim znati na kojem je zakonskom aktu donesena odluka o plaćanju kamate – kazao je on.

Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju rekli su kako su donijeli odluku o povratu isplaćenih sredstava nastalih administrativnom pogreškom prilikom odobravanja ili isplate potpore.

– Ministarstvo poljoprivrede je, zbog epidemije bolesti Covid-19, 20. travnja 2020. godine donijelo Odluku kojom se produljuje rok za povrat sa 30 dana na 60 dana od dana dostave odluke o povratu korisniku. U tom se periodu ne naplaćuje zatezna kamata. Ako korisnik iskoristi mogućnost povrata sredstava na rate, postupa se u skladu sa čl. 146., st. 5. Zakona o poljoprivredi, gdje je navedeno sljedeće: “Prilikom povrata duga u ratama korisnik je dužan uz glavnicu na račun Agencije za plaćanja uplatiti i zakonsku zateznu kamatu propisanu odlukom o povratu sredstava – objasnili su zakonsko uporište naplate kamate iz Agencije te dodali da, ako korisnik odluči vratiti sredstva u ratama, Agencija za plaćanja ne provodi naplatu duga putem prijeboja na svakoj sljedećoj isplati, već prati izvršavanje povrata u ratama temeljem otplatnog plana dogovorenog s korisnikom.

Također, dodaju, ako se poljoprivrednici odluče na prijeboj, i u tom slučaju naplatit će im se kamata jer će se to dogoditi u roku dužem od 60 dana. 

– Napominjemo da je naplata duga putem prijeboja na sljedećim odobrenim isplatama instrument naplate duga koji se događa nakon isteka roka za povrat te se sukladno čl. 145., st. 2. uz naplatu glavnice provodi i naplata obračunate zatezne kamate od proteka roka za povrat do datuma provedbe prijeboja – poručili su iz Agencije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI