Naši stočari Širjan i Kušec zatražili od Vlade mjere za spas stočarstva

Zbog rata u Ukrajini cijena kukuruza je gotovo udvostručena što je stočarima neodrživo. U svinjogojstvu je gubitak po tovljeniku do sada bio 400 kuna godišnje. Svinjogojski sektor godišnje je gubio preko 250 milijuna kuna, a ovogodišnja će proizvodnja pasti za 30 posto.

Predsjednik Odbora za tovno gospodarstvo Hrvatske poljoprivredne komore Zvonimir Širjan iz Kusijevca, mjesta u Općini Sveti Petar Orehovec izjavio je kako je u svim stočarskim sektorima situacija neizvjesna, proizvodnja se odvija u vrlo teškim uvjetima i kako su se u ratnoj krizi poremetili svi parametri u hrvatskoj poljoprivredi. Cijene ratarskih proizvoda su drastično porasle, a stočarima su troškovi ulaznih
sirovina porasli od 20 do 50 posto, kazao je napominjući kako se proizvodnja odvija u ekstremno teškim i nemogućim uvjetima za koje je realno očekivati da će biti još gori.

-Stoga apeliramo na nadležne institucije i Vladu da se u dijelu ili većini ulaznih troškova ograniče cijene kako bi poljoprivrednici mogli proizvoditi ili da nam se barem pomogne da naša proizvodnja ostane na sadašnjem nivou – istaknuo je napominjući kako su po ovim postojećim uvjetima gubici enormni.

FOTO: Stočarima su se ulazni troškovi povećali i do 50 posto/Pixabay.com

Predsjednik Odbora za svinjogojstvo Stjepan Kušec koji je ujedno i predsjednik Svinjogojske udruge Križevci, kazao je da se i svinjogojstvo nalazi u vrlo teškim uvjetima, proizvodnja je skupa, a proizvodi se prodaju vrlo jeftino.

-Ako nam se ne pomogne, proizvodnja svinja će se potpuno zaustaviti i jednostavno je više neće biti – istaknuo je te naglasio da je iznimno važno imati dovoljne količine domaće hrane kako bi se izbjegla ovisnost o uvozu.

U svinjogojstvu imamo oko 40 posto dostatnosti proizvodnje tako da je ta proizvodnja jako upitna, kazao je Kušec te poručio kako im treba pomoći jer inače proizvodnje neće biti.

I predsjednik Odbora za sustav krava-tele i Odbora za konjogojstvo Miško Škemple iz Donje Gračenice nedaleko od Popovače, upozorio je i na teško stanje u tom sektoru naglasivši kako se zadnjih 30 godina naša poljoprivreda sustavno uništava.

-U 30 godina nitko se nije udostojio napraviti strateški plan, nema strategije razvoja ni stočarstva ni poljoprivrede. Sve što se radi, radi se stihijski – kazao je te poručio kako poljoprivreda mora postati granom od nacionalnog interesa.

Predsjednik Odbora za mljekarstvo Igor Rešetar iz Kuršanca u susjednoj Međimurskoj županiji, rekao je kako je trenutna situacija vrlo turbulentna, troškovi rastu, pa će morati porasti i cijena mlijeka. Stoga od Ministarstva poljoprivrede očekuju mjere pomoći radi daljnjeg zaustavljanja pada proizvodnje.

FOTO: Gubitak po tovljeniku je već bio 400 kuna godišnje, a sada će još više/pixabay.com

Predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Osječanin Krešimir Kuterovac kazao je kako su se svinjogojci pridružili Hrvatskoj poljoprivrednoj komoru u iskazu nezadovoljstva stanjem u stočarskom sektoru.  Već duže vrijeme, kako je rekao, upozoravaju da je stanje neodrživo, da stočarstva proizvodnja propada i da se spustila na najniže grane.

-Što se tiče samog svinjogojstva, gubitak na tovljeniku do sada je bio 400 kuna godišnje, a svinjogojski sektor je gubio preko 250 milijuna kuna što je dovelo do stanja da će ovogodišnja proizvodnja pasti 30 posto. A kad se to dogodi, svinja više neće biti i više se neće pitati kolika je cijena svinjskog mesa nego gdje se uopće može kupiti – zaključio je.

Naveo je i kako je zbog rata u Ukrajini cijena kukuruza gotovo udvostručena što je neodrživo te upozorio da ukoliko Vlada ne reagira nekim konkretnim mjerama niti ta proizvodnja ne može opstati.

-Pitanje hrane treba ne samo postati top tema u Hrvatskoj već i pitanje nacionalne sigurnosti. Trebamo se uozbiljiti i hitno rješavati probleme – poručio je Kuterovac.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI