Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Naši županijski poduzetnici najuredniji platiše, najmanje smo dužni

Poslujete li s poduzećem iz Koprivničko-križevačke županije, najveća je vjerojatnost da ćete vidjeti svoj novac, a iz posljednje godišnje analize Financijske agencije proizlazi da su podravsko-prigorski poduzetnici u prosjeku najmanje dužni u čitavoj državi.

Ova tema je objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Prosječan dug poduzetnika iz Koprivničko-križevačke županije, koji dulje vrijeme nisu isplatili dug, je 122,4 tisuće kuna i najniži je u zemlji. Primjerice, zagrebački su dužni 425 tisuća kuna, a prosječan dug u Hrvatskoj iznosi skoro 272 tisuće kuna. Naši susjedni poduzetnici iz Bjelovarsko-bilogorske županije dužni su u prosjeku 247 tisuća, a iz Virovitičko-podravske 245 tisuća. Lanjsku su kriznu godinu naši poduzetnici, sudeći po podacima Fine, dodatno „stegnuli remen“ pa krenuli rješavati svoje obveze i uspjeli smanjiti prosječan dug za čak 35 posto, što je među najvišim postotcima u Hrvatskoj.

U Koprivničko-križevačkoj županiji „samo“ su 43 insolventna poslovna subjekta koja više od 120 dana nisu ispunila svoje obaveze, koje su „teške“ oko 6,1 milijun kuna. Onih koji su još uvijek dužni, a nalaze se unutar 120 dana, je 63-oje, a njihov je dug 3,9 milijuna kuna. Kad se gleda njihov udio u ukupnom dugu svih hrvatskih poduzetnika, onda je on na samom dnu. Varaždinskih poduzetnika koji su dužni više od 120 dana je 188 sa 39,2 milijuna kuna duga, a Međimuraca primjerice 47 sa 25,3 milijuna kuna duga.

I dok poslovni subjekti svoje obveze rješavaju uredno ili urednije od ostalih, građani su sasvim druga priča. Već godinama je naša županija na samom dnu po udjelu dužnika u ukupnom dugu građana. Prema podacima Fine s kraja 2021. godine, broj potrošača pred ovrhama je 7410, što je čak 9,63 posto od radno sposobnog stanovništva. Gori od nas jedino su Bjelovarčani i oni iz Sisačko-moslavačke županije s udjelom od 9,71 posto.

Podravci i Prigorci nisu podmirili ukupno čak 536 milijuna kuna dugova, daleko najviše prema bankama i ostalim vjerovnicima – nevjerojatnih 490 milijuna. Državi duguju oko 82 milijuna, a za režijske troškove poput smeća i vode prema općini ili gradu u kojem žive oko 2,7 milijuna kuna. Kad je riječ o udjelu onih pred ovrhom u odnosu na broj radno aktivnog stanovništva, najmanje problema imaju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u kojoj je tek svaki 15. radno sposoban građanin u financijskim problemima, za razliku od naše županije u kojoj je skoro svaki deseti.

UDIO DUŽNIKA U RADNOM STANOVNIŠTVU I DUGOVI POSLOVNIH SUBJEKATA STARIJI OD 120 DANA (Fina, 31.12.2021.)

ŽupanijaUdio građanaDug (mil. kn.)Broj poduzećaDug (mil.kn.)
Koprivničko-križevačka9,63536,6436,1
Varaždinska7,097239039,2
Međimurska8,423716925,3
Bjelovarsko-bilogorska9,71455,64428,6
Virovitičko-podravska8,79261,8177

Kad je riječ o našim gradovima, Križevci su do prije godinu dana bili vodeći po broju dužnika u odnosu na radno stanovništvo u čitavoj zemlji, a u međuvremenu su ih prestigli građani Siska i Čakovca. No, i dalje je postotak dužnika u prigorskoj metropoli visokih 10,81 posto. Najuredniji platiše u Hrvatskoj su stanovnici – pogađate Dubrovnika.

Kad se gleda kriterij iznosa, duga onda je Koprivnica na 11. mjestu od svih gradova s 240 milijuna kuna. No, uz sve to treba imati na umu kako je Fina radila analizu dugovanja prema popisu stanovnika iz 2011. godine kad nas je bilo 115.000, a posljednji popis otkrio je kako nas je jedva preko 100.000. Stoga će i udio dužnika, kad se u novoj analizi uzme u obzir stvaran broj stanovnika, biti kudikamo veći.

FOTO Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Proslava Dana općine Legrad

Velika svečanost u Kutnjaku, stigao i Milanović

Zemljište i objekt kupila tvrtka iz Zagreba

Završena trakavica oko nekretnina Dinama iz Apatije

Studentima omogućili stručnu praksu

Podravka i Veleučilište u Križevcima sklopili suradnju

Uoči Dana općine Đelekovec

Postavljena nova stolarija u Domu, na zgradu Općine instalirani solarni paneli

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Sudar teretnjaka i automobila, ozlijeđenu vozačicu odvezla hitna

Jednokratna financijska pomoć

Grad studentima Sjevera nudi stipendije

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI