ŠKOLSKO NASILJE Roditelji: Sin kaže da će se objesiti zbog zlostavljanja

Prestravljeni roditelji ističu kako zlostavljanje, verbalno i fizičko, kreće od vrijeđanja zbog načina oblačenja, izražavanja mišljenja pa sve do dobivanja dobrih ocjena


Autor: podravski.hr — 03.11.2017. / 18:58 Aktualno

Ilustracija / Policija provodi izvide zbog sumnje u vršnjačko nasilje u jednoj koprivničkoj školi

„Moje dijete govori da će se objesiti jer je već duže vrijeme maltretirano, zlostavljano i mučeno“, tim riječima počinje šokantno pismo roditelja učenika jedne koprivničke škole upućeno Policijskoj upravi.
– Moje dijete se noću budi u znoju, izgubilo je san i ne može jesti, a ako jede onda povraća, ne komunicira, povuklo se, diglo je ruke od sebe, a bojimo se da ne digne ruku i na sebe – nastavljaju roditelji koji za sve krive grupu starijih učenika koja „hara cijelom školom“.
Prestravljeni roditelji ističu kako zlostavljanje, verbalno i fizičko, kreće od vrijeđanja zbog načina oblačenja, izražavanja mišljenja pa sve do dobivanja dobrih ocjena. O vršnjačkom nasilju, kažu, obavijestili su i školu koju pohađa njihovo dijete.
– Pokušali smo se obratiti školi, ali nema koristi. Kažu nam da oni zlostavljaju i nastavnike – navode roditelji koji dodaju kako se sjećaju slučaja prije nekoliko godina kada je jedno dijete, nažalost, ‘uspješno’ diglo ruku na sebe.
U koprivničkoj policiji tek neslužbeno doznajemo da su primili uznemirujuće pismo te da još uvijek istražuju pojedinosti, no kako se radi o maloljetnicima i istrazi u tijeku, to je sve što mogu reći. Roditelji tek dodaju da svi „znaju tko su oni, ali nitko ne smije reći jer se boje i zato šute.“

Izuzetno je važno odmah reagirati i poslati jasnu poruku da je takvo ponašanje neprihvatljivo i kažnjivo, smatra školska psihologinja

Vesna Auer Gregor, psihologinja u Osnovnoj školi Braća Radić (ne radi se o toj školi op. a.) ističe kako su uzroci nasilja višestruki i kompleksni, a kad se dogodi izuzetno je važno reagirati i poslati jasnu poruku da je takvo ponašanje neprihvatljivo i kažnjivo.
Konkretan slučaj nije mogla komentirati, osim da joj je jasno da roditelji, s razlogom, mogu biti preplavljeni osjećajima.
– Nasilna mlada osoba takvu poruku treba dobiti od svih koji su uključeni u problem i na koje je njeno ponašanje imalo utjecaj, od roditelja, škole, vršnjaka u razredu kao i institucija poput policije, socijalne službe i suda – tvrdi Auer Gregor.
Školska psihologinja smatra kako bi to za nasilnu osobu mogla biti prilika da dobije stručnu pomoć vezanu uz svoj problem. Navodi i kako uvijek postoji mogućnost da ta osoba ne dobije pomoć i u tom slučaju velika je vjerojatnost da će se problemi u odrasloj dobi nastaviti ili prerasti u zonu kriminala.
Što se tiče žrtve nasilja, ističe ova psihologinja, neophodna joj je podrška okoline i stručna pomoć kako bi prevladala posljedice doživljene traume i naučila učinkovito suprotstaviti se i zaštititi u budućim potencijalno nasilnim situacijama. (ib)
FOTO: ILUSTRACIJA