Nasilnik kojeg je sudac oslobio jer žena “nije plakala” – ipak kriv, ali neće u zatvor!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općinski sud u Koprivnici u ponovljenom je postupku proglasio krivim 52-godišnjaka iz mjesta pored Koprivnice zbog zlostavljanja supruge otprije osam godina. To je ponovljeni postupak nakon što je prošle godine Županijski sud u Zagrebu srušio oslobađajuću presudu protiv okrivljenog muškarca i naredio ponovno suđenje. Proglašen je krivim, no neće u zatvor. Izrečena mu je godina dana uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine. No, ova presuda nije konačna, mora je još potvrditi Županijski sud nakon uloženih žalbe osuđenog.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Nepravomoćna presuda

Nasilnik je osuđen da je zlostavljao, prijetio nožem smrću i otjerao iz kuće danas 50-godišnju suprugu.  Prema presudi, nasilni je muškarac, tada 44-godišnjak, početkom kolovoza 2013. godine u noćnim satima u obiteljskoj kući u alkoholiziranom stanju najprije vrijeđao tada 42-godišnju suprugu i tjerao je iz kuće. Zatim je uzeo veliki kuhinjski nož koji je držao u ruci s vrhom oštrice okrenutom prema njoj i rekao joj: “Hoćeš te izrežem” i zaprijetio joj: “Sada ću te ubiti”.  Nesretna se žena nakon toga sakrila u ormar, a nakon što je ponovno čula da ju suprug traži i viče da će je ubiti, pobjegla je susjedima. Drugom točkom presude 52-godišnjak je osuđen da je u dvorištu zakopao ručnu bombu, dok mu je u vikendici nedaleko od mjesta u kojem živi pronađeno zabranjeno streljivo.

Šokantna presuda

Tužni se obiteljski događaj zbio u kolovozu 2013. godine, a nakon višegodišnjeg sudovanja, optuženi je nasilnik prošle godine oslobođen krivnje. Koprivnički ga je sudac Krešimir Pavlović oslobodio krivnje primjenjujući pravno načelo ‘in dubio pro reo’, što bi u prijevodu bilo “u sumnji blažen”, a znači da se u slučaju kada u pravnoj situaciji postoji sumnja dosuđuje presuda u korist optužene osobe. No, na takvu su se presudu žalili koprivnički tužitelji, a žalbu je jesenas prihvatio Županijski sud u Zagrebu koji je ukinuo presudu Općinskog suda u Koprivnici i vratio predmet na ponovno suđenje. U ponovljenom suđenju sutkinja Vesna Piškorec Kuzmić prihvatila je sve navode Županijskog suda u Zagrebu i ispravila pogreške učinjene tijekom prvog suđenja. Prema Županijskom sudu, bilo ih je dosta. Općinski sud u Koprivnici, odnosno njegov sudac Krešimir Pavlović, u prvom suđenju, iznenađujuće, gotovo i šokantno, nije prihvatio svjedočenje zlostavljane žene i to zbog svjedočenja susjeda kojem je pobjegla.

Vjerovao susjedu

Sudac Pavlović je, kako smo pisali jesenas u Podravskom listu, vjerovao susjedu koji je rekao kako žena nije plakala kada je pobjegla k njemu, a činjenica kako je uz to mirno na terasi dočekala policiju, bila je za koprivnički sud dovoljna da se ne vjeruje njezinu iskazu zato što “njeno ponašanje nije svojstveno osobi koja se boji za svoj život”. Zanemario je Općinski sud u Koprivnici ‘sitnu’ činjenicu da je susjed kojem je nesretna žena pobjegla u dobrim odnosima s okrivljenikom, kao i činjenicu da sam svjedok nema baš nikakvih saznanja o kaznenom djelu, već je iz “fragmentarnih okolnosti zaključio da optuženik oštećenoj nije prijetio”.

Još je više šokantno što je sin okrivljenog muškarca na sudu rekao kako je njegov otac rekao policajcima da je tijelo bombe zakopano u dvorištu te da je bombu otkopao i predao ju je. Ni taj iskaz koprivnički sud nije prihvatio na prošlom suđenju te je okrivljenog muškarca oslobodio krivnje. No, nakon toga, Županijski sud u Zagrebu prihvatio je žalbu koprivničkih tužitelja i naredio Općinskom sudu u Koprivnici da u ponovljenom postupku mora iznova provesti dokazni postupak, što je sutkinja Vesna Piškorec Kuzmić, zasad nepravomoćno, i učinila.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI