Nasilnik oslobođen zbog ‘krivih’ ozljeda u optužnom prijedlogu

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Nasilnik iz okolice Koprivnice (49) neće odgovarati za obiteljsko nasilje za koje je bio optužen i zbog kojeg se na Općinskom sudu u Koprivnici protiv njega vodio pravosudni postupak. Općinski sud u Koprivnici, njegov Prekršajni odjel, oslobodio ga je krivnje da je početkom studenog 2018. godine svoju bivšu suprugu udario nogom u njezinu desnu potkoljenicu.

U prvom prekršajnom postupku pokrenutom protiv njega krajem travnja 2019. godine proglašen je krivim, no na presudu se žalio. Drugostupanjski sud je presudu ukinuo zato što mu je poziv bio dostavljen putem elektroničke oglasne ploče suda zbog nemogućnosti dostave papirnatog poziva, koji mu je bio poslan na pogrešnu adresu. Iako uredno pozvan na suđenje, okrivljeni 49-godišnjak nije se pojavio, niti je dostavio svoju pisanu obranu.

Suđenje mu je krenulo u odsutnosti, a sutkinja je saslušala njegovu suprugu. Ona je potvrdila da ju je njezin bivši suprug istukao 8. studenog 2019. godine u Koprivnici i da ju je rukama udarao po rukama i nogama zbog čega je zadobila tjelesne ozljede. No, navela je kako nije otišla k liječniku.

Sutkinja ju je pitala za konkretnu ozljedu koja je navedena u sudskom predmetu koji se vodi protiv njezina bivšeg supruga, ali ona je navela kako ta ozljeda nastala prije i od drugog događaja. Kojeg, u presudi Prekršajnog odjela Općinskog suda nije navedeno. Zbog toga je sutkinja, zbog nemogućnosti dokazivanja prekršaja, odlučila osloboditi optužbe okrivljenog muškarca zato što “žrtva okrivljenog ne tereti za nasilje u obitelji na način koji se okrivljenom stavlja na teret ” i kako priložena kvalifikacija lake tjelesne ozljede u policijskom optužnom aktu nije od tog dana koji se opisuje u optužnom prijedlogu.

Inače, nasilnik se optužnim prijedlogom tereti da je žrtvu udario nogom u potkoljenicu, odgurnuo je rukama od sebe i uhvatio rukom za majicu. Premda je žena doista bila ozlijeđena, nasilnik je oslobođen doslovno samo zato što je na sudu rekla da nije ozlijeđena kako to tvrdi policija. Žrtva nasilja je kao svjedok propisno upozorena da za iznošenje neistine može kazneno odgovarati, no ona je i dalje ostala kod toga da su te ozljede nastale prije obiteljskog nasilja koje je ona pretrpjela i prijavila supruga. Takvim ga je svjedočenjem oslobodila svake krivnje.

FOTO: Nasilje u obitelji očito se doista zbilo, no ne tako kako se navodi u policijskom optužnom prijedlogu // Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI