Nastavak sukoba: “U Hrvatskoj o raspodjeli trupaca odlučuje kartel”

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Požgaj grupa nastavlja svoje aktivnosti u kampanji kojom upozoravaju na, kako kažu, nedozvoljene radnje u raspodjeli drvnih trupaca od strane Hrvatskih šuma. Tako su se u gradu Zagrebu pojavili novi plakati s natpisom: Tko određuje i donosi odluke o raspodjeli trupaca u Hrvatskim šumama?

Također, Požgaj grupa ovih je dana Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja podnijela prijavu u kojoj na 600-tinjak stranica donosi informacije koje bi trebale dokazati da odluku o raspodjeli trupaca, umjesto Hrvatskih šuma, čija je to inače zakonska ovlast i obveza, donosi kartel.

– Iz dokaza priloženih prijavi nedvojbeno proizlazi kako je djelovanjem Povjerenstva za provedbu Pisma razumijevanja prekršena odredba čl. 8. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja stavak 1. točka 2. i 4. te da je u smislu stavka 3. istog članka Zakona primjenom takvog Pisma razumijevanja narušeno tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu od strane sudionika Povjerenstva i povezanih institucija uključenih u kartel – navode u Požgaj grupi te nastavljaju da je kartel u ovom slučaju skup pravnih subjekata, članova Udruženja drvno-prerađivačke industrije koji djeluju, i Hrvatskih šuma s druge strane, koji na tajnim sastancima zajednički donose odluke koje su potom inkorporirane u konačne odluke Hrvatskih šuma o raspodjeli drvne mase.

– Uvidom u zapisnike tajnih sastanaka kartela evidentno je da se na njima određuju i drugi važni parametri poput cijena drvne mase, uvjeta sklapanja ugovora za pojedine kupce (mimo uvjeta propisanih javnim pozivom), prigovori kupaca i dr., čime Hrvatske šume kao državni monopolist dozvoljavaju da direktni konkurenti zadiru u ugovorne odnose između pojedinih kupaca i Hrvatskih šuma d.o.o., a sve radi kontroliranja tržišta drvne mase u RH od strane sedam-osam tvrtki, članova kartela (koje također posluju u istoj branši) – navodi u priopćenju Požgaj grupa.

Djelovanju kartela, navode u Požgaj Grupi, jedan je od ciljeva uništenje Grupe kao tržišnog konkurenta.

– Upravo na sastanku 16. prosinca 2020. godine kartel je donio odluku da na bazi lažnog uvjeta – nedostatka vlastite tehnologije (koji nije propisan Javnim pozivom poziva niti dokumentom Pismo razumijevanja), unaprijed eliminira društva iz Požgaj grupe s liste ugovornih kupaca, neovisno o prigovoru koji će tek kasnije biti podnesen u za to predviđenom roku. Na predmetnom sastanku sudjelovala su i dva člana koja su u direktnoj tržišnoj utakmici s Požgaj grupom (proizvođači parketa), a od kojih je jedan tijekom 2020. godine koristio upravo usluge površinskog lakiranja parketa od strane Požgaj grupe, s obzirom da za to nema vlastitu tehnologiju, a uredno je dobio ugovor s Hrvatskim šumama! Tako je kartel protuzakonitom pozicijom moći odlučio da Požgaj grupa mora biti eliminirana iz javnog poziva i to na temelju lažnog uvjeta posjedovanja vlastite tehnologije, s obzirom na to da drugi formalni razlog u tom trenutku nije postojao budući da su društva Požgaj grupe zadovoljavala sve uvjete javnog poziva – navedeno je u priopćenju Požgaj grupe.

Foto: Požgaj grupa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI