Nastavlja se trakavica s podravskom šljunčarom: Koncesionar prijeti tužbom!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Tvrtka Bednja najavila je tužbu protiv Općine Legrad ukoliko im ne ustupe na korištenje put do njihovog eksploatacijskog polja Gornje Granje. Iako to nisu izričito rekli, iz Općine Legrad doznajemo da se prema dopisu koji su dobili iz tvrtke Bednja upravo to namjerava učiniti. Sve je to nastavak priče o šljunčari pokraj Selnice Podravske i nezadovoljstvu mještana istom.

Ova priča objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Podsjetimo, u naselju Selnica Podravska, u sastavu općine Legrad između Koprivnice i Ludbrega, još 2007.  je izdana dozvola za eksploataciju šljunka nakon što je Općinsko vijeće svojom odlukom i donošenjem novog prostornog plana ovo područje  uvrstilo u eksploatacijsku zonu. Tad je ta odluka prošla ispod radara javnosti, ali kad su prvi bageri došli do Gornjeg Granja, mještani Selnice su se pobunili.

Nezadovoljni mještani rekli su nam da se osjećaju prevarenima

 Među mještanima je vladao osjećaj ljutnje. Kako su nam tada rekli, osjećaju se prevarenima jer su im ‘prodavane priče’ da će se ovdje graditi „terme, da će se ovdje uzgajati mufloni, ili da će ovdje biti nasadi lješnjaka“. Isto tako, Selničanima smeta što se ovo polje nalazi stotinjak metara od škole, igrališta i prvih kuća.

Također, navode da su neki općinski vijećnici, koji su glasali za proglašenje eksploatacijske zone, kasnije kupovali zemljište  kao posrednici za tvrtku Bednja, a tom u prilog idu zemljišne knjige gdje se ti podaci mogu provjeriti. Mještani su organizirali inicijativu i tvrde da su prikupili potpise više od 1500 građana koji ih podržavaju. S druge strane, investitori kažu da imaju sve potrebne dozvole te da sve rade prema važećim propisima.

Tvrtka Bednja je uistinu dobila dozvolu za rad u lipnju 2019. godine te je radove trebala početi u roku tri mjeseca, ali to nisu učinili. Mještani, na čelu s načelnikom Ivanom Sabolićem, upozorili su također da je od izdavanja dozvole i izrade projekta 2007. godine Drava uvelike promijenila tok te se sad nalazi tek dvadesetak metara od eksploatacijskog polja pa postoji bojazan da prodre u novonastalo jezero.

Na terene je izašla i inspekcija koja je obustavila radove na tom polju jer, kako su tada kazali, nisu ispoštovani svi uvjeti prema dozvolama. Jedan od uvjeta je bio i dostupan prilazni put, osim onog koji prolazi pored škole gdje se ne može obavljati teretni promet. No dogovor oko ustupanja novog puta između Općine i tvrtke Bednja nije postignut, a kako izgleda to je jedan od zadnjih preduvjeta koji je inspekcija predvidjela za otvaranje gradilišta.

– Dopis je došao u najgorem vremenu. Općinsko vijeće je raspušteno tako da ne mogu o tome raspravljati, a do konstituiranja novog vijeća ne može se donijeti odluka – naveo je Ivan Sabolić.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI