Nastavljen trend rasta uvoza cvijeća: Uvezli smo 789 tona ruža!?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nastavljen je trend rasta uvoza cvijeća u Hrvatsku, izvijestili su u nedjelju iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), i iznijeli podatak da smo u 2018. uvezli 1.797 tona rezanog cvijeća u vrijednosti 9,9 milijuna eura, što je u usporedbi s 2017. rast od 19,5 posto.

 U 2018. najviše je cvijeća tradicionalno uvezeno iz Nizozemske, 1.687 tonu u vrijednosti 9,1 milijun eura. To ne iznenađuje, ističu iz HGK-a, jer se primjerice samo na cvjetnoj burzi u Amsterdamu trguje cvijećem sa svih strana svijeta.

Zatim slijedi Slovenija iz koje smo uvezli 45 tona u vrijednosti i 435 tisuća eura i Njemačke iz koje je stiglo 32 tone u vrijednosti 153 tisuće eura.

Ludbreški cvjećari dokaz su da se može kvalitetno proizvoditi i kod kuće

Najviše je uvozeno svježe rezanih ruža – 789 tona, u vrijednosti 4,8 milijuna eura, te svježe rezanih krizantema i pupoljaka krizantema prikladnih za bukete ili za ukras  – i to 196  tona u vrijednosti 981 tisuću eura.  Ostalog rezanog cvijeća i cvjetnih pupoljaka uvezeno je 582 tone, u vrijednosti većoj od 3 milijuna eura. 

 Proizvodnja cvijeća na tristotinjak hektara nije dostatna

 Vrijednost proizvodnje cvijeća i ukrasnog bilja u Hrvatskoj čini tek 0,5 posto vrijednosti proizvodnje u Europske unije.

Proizvodnja na tristotinjak hektara nije dostatna za domaće potrebe pa smo usmjereni na uvoz,  ističu iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK. U povodu blagdana Svih svetih uvoz cvijeća u listopadu poraste u prosjeku za 50-ak tona, a većina tog rasta otpada na krizanteme čiji se uvoz tradicionalno povećava u listopadu. 

 Porastao i uvoz svijeća

 Kad je pak riječ o svijećama i njihov uvoz prošle je godine porastao na više od 3.188 tona u vrijednosti 6,7 milijuna eura, dok je u samo prvih sedam mjeseci ove godine uvoz bio 1079 tona, u vrijednosti 2,5 milijuna eura.

Najviše svijeća uvozimo iz Njemačke i Poljske. Prošle godine Hrvatska je izvezla svijeća u vrijednosti 2,3 milijuna eura, odnosno 1067 tona, ove godine u prvih sedam mjeseci vrijednost izvoza svijeća je oko 605 tisuća eura, odnosno nešto više od 241 tone. Najviše svijeća izvozimo u Mađarsku i Sloveniju, podatci su HGK.

(Hina) xsp ysp

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI