Natalijine muke: Jedini način da dođe do svjedodžbe je – sudski postupak!

Nataliji Popec iz Đurđevca pokušaj da dođe do svjedodžbe o maturi u Strukovnoj školi Đurđevac pretvorio se u pravu noćnu moru. Davne 1988. godine u nekadašnjem Centru za odgoj i usmjereno obrazovanje Vilim Galjer, a današnjoj Strukovnoj školi Đurđevac, Natalija je završila trogodišnje školovanje za stolara. Kako je izgubila svjedodžbu o maturi prije godinu i pol kad se javljala na natječaj za posao spremačice u Osnovnoj školi Đurđevac, zatražila je od Strukovne škole Đurđevac da joj izda duplikat svjedodžbe i otad su za nju krenuli problemi jer u školskoj arhivi nisu pronađeni podaci o njenom završnom ispitu.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Mala utjeha za Nataliju bila je činjenica da se za posao spremačice nije tražila srednja stručna sprema pa je ipak dobila posao, ali i dalje ne može dobiti duplikat svjedodžbe o maturi. Posao spremačice dobila je kao privremena zamjena pa joj i dalje problem stvara činjenica da ne može do duplikata svjedodžbe o maturi jer se neće moći javljati na natječaje na kojima se traži srednja stručna sprema. Ne pomaže joj ni činjenica da joj je u radnoj knjižici uneseno zvanje stolara na osnovu svjedodžbe o maturi jer se na natječajima uvijek traži taj dokument koji je izgubila.

– Već godinu i pol ne spavam mirno jer ne mogu do svoje svjedodžbe. Kad su mi u Strukovnoj školi Đurđevac rekli da je izgubljen dio arhive u kojoj bi trebali biti i podaci o mojoj maturi, obratila sam se prosvjetnoj inspekciji, ali ni to mi nije pomoglo – priča nam Natalija Popec.

Prema mišljenju prosvjetne inspekcije i Ministarstva znanosti i obrazovanja, bez podatka iz školske arhive Strukovna škola Đurđevac jednostavno joj ne može izdati duplikat svjedodžbe. Iako su profesori koji još uvijek rade u školi, a predavali su i u razdoblju dok se ona školovala, potvrdili da se školovala za stolara, duplikat joj se ne može izdati jer nitko od njih nije bio u komisiji pred kojom je polagala maturu.

– Jedini način da dođem do duplikata svjedodžbe je da pokrenem sudski postupak na Općinskom sudu, a to ćemo sigurno koštati i novca i vremena. Meni je nepojmljivo da je u školi „nestao“ dokument koji bi dokazao da sam maturirala. Baš me zanima kakva bi situacija bila da netko iz moje generacije također zatraži duplikat svjedodžbe i zašto škola nije vodila brigu da se sačuva arhiv koji dokazuje tko je sve maturirao u toj školi – zaključila je Natalija Popec.

Darko Špoljar, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac, ističe kako je u slučaju Natalije Popec škola učinila sve što je u njenoj moći te da je jedino rješenje da ona pokrene sudski postupak kojim bi dokazala da je maturirala u tadašnjem Centru za odgoj i usmjereno obrazovanje Vilim Galjer.

– Nema razloga da sumnjamo da Natalija Popec nije položila završni ispit, ali bez potvrde iz matične knjige ne možemo izdati duplikat svjedodžbe. Čak smo, s obzirom na to da je svojevremeno bila zaposlena u posrnuloj tvrtki Bilokalnik Đurđevac, gdje je prilikom zapošljavanja predala svjedodžbu, zatražili od Državnog arhiva u Bjelovaru da provjeri postoji li tamo dokument, ali ni to nije pomoglo – kaže Darko Špoljar.

FOTO Dinko Borozan

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI