Natječaj za nove hrvatske riječi: Znate li što je hihobran, društvostaj ili novosnik?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Časopis Jezik i Zaklada Dr. Ivan Šreter objavio je 19 novih riječi koje su ušle u uži izbor natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ i Nagradu “Dr. Ivan Šreter” za 2020. Tri riječi će uskoro dobiti titulu najbolje.

Zanimljivo, ali ne i iznenađujuće, od 19 predloženih novih riječi čak njih osam pokušava zamijeniti tuđicu povezanu s pandemijom koronavirusa s nekom hrvatskom zamjenom.

Tako je za riječ pandemija predložena riječ velepošast, a za komorbiditet subolest. Respirator bismo uskoro mogli zvati dišnikom ili disajnikom, a lockdown društvostaj ili obustavka. Za sneez protector, tj. stakloplastično pomagalo koje štiti od kapljica kod kihanja i pričanja predložena je riječ hihobran, a samoizolacija bi mogla postati samoosama, piše Index.

Za newsletter predložena je riječ novosnik, za regenerator obnovnik, za solarnu ploču suncozor, a za osobe koje zbog oštećenja sluha koriste znakovni jezik predložena je riječ rukozborac. Za često upotrebljavani izraz screenshotati predložena je riječ preklikati, riječ tabu zamijenila bi zabranjenica, a korektor prebrisač ili prebrisnik.

Umjesto etuija za kartice predložena je nova riječ kartičnik, a riječ šekspiriti za nekoga tko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje velikim piscem, tj. kad se netko neutemeljeno hvališe da je ravan čak i Williamu Shakespeareu.

Natječaj i rezultati

Na natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ pristigle su 244 riječi od 166 predlagatelja.

Riječi je prikupljala i rječnik novih riječi izradila Ljubica Josić, tajnica časopisa Jezik. Povjerenstvo za izbor nove riječi čine: predsjednica Sanda Ham, članovi Nataša Bašić, Mario Grčević, Mile Mamić, Dubravka Smajić, Hrvoje Hitrec, Zvonimir Jakobović i Igor Čatić.

Povjerenstvo je izabralo tri najbolje nove riječi, a rezultati će biti objavljeni i protumačeni u 2. broju časopisa Jezik. Za Dane hrvatskoga jezika, sredinom ožujka, bit će priopćeni medijima.

Javna i svečana dodjela nagrada najuspješnijim tvorbenjacima održavala se uobičajeno u Pakracu ili Lipiku, a na njoj je bilo pedesetak uzvanika no ove godine javne dodjele, nažalost, neće biti zbog epidemije.

Najuspješniji tvobenjaci neće otići praznih ruku već će zahvaljujući svojim originalnim umotvorinama dobiti diplome i novčane nagrade. Nagrade će biti nešto manje nego prijašnjih godina pa će tako 4000 kuna dobiti prva najbolja riječ, 2000 druga i 1000 treća riječ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI