Navala na cjepivo koje štiti od karcinoma. Dr. Jasenka Vuljak: ‘Oko 200 žena godišnje umire od toga’

Znanstveno je dokazano da neki od dosad 200-tinjak otkrivenih podtipova virusa HPV-a uzrokuju rak vrata maternice, anusa, rodnice, penisa te rak vanjskog dijela spolovila, a cijepljenjem se taj rizik uvelike smanjuje


Autor: podravski.hr — 17.01.2019. / 11:42 Aktualno

Ilustracija / Sve više interesa za cijepljenje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, uz osmaše, pozvao je i sve učenike i učenice srednjih škola na besplatno neobavezno cijepljenje protiv HPV infekcije. Za njih imaju devetovalentno cjepivo, koje štiti od devet podtipova humanog papiloma virusa, od kojih neki uzrokuju rak.

Kako nam je objasnila dr. Jasenka Vuljak Vulić, specijalistica školske medicine iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, vijest formalno i nije novost jer je cijepljenje i dosad bilo besplatno za srednjoškolce, već je novost to da je ta odluka sada postala podzakonska novina, a za sve su „krivi“ roditelji, koji u sve većoj mjeri mijenjaju svijest i traže besplatno cijepljenje za svoju djecu.

– Primjerice, prošle školske godine u županiji se cijepilo 34 posto djevojčica i 19,5 posto dječaka osmih razreda, dok je do kraja prvog polugodišta ove školske godine, odnosno do kraja 2018. godine, cijepljeno već 55 posto djevojčica i 48,6 posto dječaka osmih razreda – kazala je dr. Vuljak Vulić te dodala kako raduje i to što su roditelji promijenili stav.

– Mnogi roditelji, koji su bili neodlučni kad su im djeca bila u osmom razredu, promijenili su mišljenje s prelaskom djeteta u srednju školu i počeli su se javljati za cijepljenje. Uvidjeli su da je taj prelazak za njihovu djecu svojevrsni znak zrelosti, kad se rađaju prve ozbiljnije ljubavi te su ih poželjeli zaštititi od neželjenih posljedica – rekla je dr. Vuljak Vulić.

Podsjetila je kako već više od deset godina Liga za borbu protiv raka u školama organizira predavanja o toj problematici, na koja dolaze i roditelji, te je stoga njihov interes sve veći.

No, nije uvijek bilo tako. Iako su u počecima cijepljenja, prije desetak godina, imali dobar odaziv, jer se i u medijima puno pisalo o koristima cjepiva, koje pruža stopostotnu zaštitu od glavnih podtipova HPV-a što uzrokuju rak vrata maternice, s vremenom se uvriježilo mišljenje da je cijepljenje povezano s pitanjima spolnosti, odnosno da će cijepljeni imati dozvolu za promiskuitetno ponašanje.

– To je apsolutno pogrešno i cijepljenje protiv HPV-a je briga za zdravlje – rekla je dr. Vuljak Vulić.

Znanstveno je dokazano da neki od dosad 200-tinjak otkrivenih podtipova virusa HPV-a uzrokuju rak vrata maternice, anusa, rodnice, penisa te rak vanjskog dijela spolovila, a cijepljenjem se taj rizik uvelike smanjuje.
Cijepljenje je preporučljivo provesti prije izlaganja infekciji HPV-om, što znači da je poželjno cijepiti se prije započinjanja spolne aktivnosti. Iako je poželjno cijepiti se prije početka spolnih aktivnosti ili što ranije na početku spolnog života, cijepljenje se preporučuje i onima koji su spolno aktivni. U slučaju da su zaraženi HPV-om, najvjerojatnije nisu zaraženi svim tipovima HPV-a protiv kojih se cijepi.

HPV, ističe dr. Vuljak Vulić, velik je javnozdravstveni problem u svijetu te će se čak 80 posto seksualno aktivnih ljudi jednom njime zaraziti. Infekcija HPV-om najčešće, u čak devet od deset slučajeva, prolazi unutar dvije godine od zaraze, bez ikakvih znakova bolesti. No, kod nekih osoba infekcija potraje duže te se mogu javiti spolne bradavice te rak.

– U Hrvatskoj godišnje 400 žena oboli od raka vrata maternice, od čega ih pola umre. To su porazni podaci s obzirom na to da je cjepivo sto posto učinkovito ako se primijeni prije prvih spolnih odnosa, a uza sve to je i besplatno – zaključila je dr. Vuljak Vulić. (mi)

Dr. Jasenka Vuljak Vulić

FOTO: ARHIVA