Ne brinite: Čistoća i sterilnost vaše ginekološke ambulante regulirana je zakonom

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U zdravstvenim ustanovama čistoća je od iznimne važnosti, a tako bi zapravo trebalo biti svugdje.

No, kako na higijenske navike u kućanstvu, a nerijetko i na nečijoj osobnoj razini, liječnici uglavnom ne mogu utjecati, tj. barem u mirnodopskim, rekli bismo redovitim stanjima, razmotrit ćemo što pojam „čistoća“ podrazumijeva kada je u pitanju liječnička, odnosno još uže gledano, ginekološka ordinacija. Onoj šaljivoj interpretaciji poslovice kako je čistoća pola zdravlja, a nečistoća druga polovica, u ovom kontekstu nema govora ni u šali.

Čistoća i primjereno postupanje u ginekološkim ordinacijama podrazumijeva uobičajene i posebne postupke čišćenja, sterilizacije i dezinfekcije prostora i instrumentarija, odgovarajuće skladištenje instrumentarija, nošenje odgovarajuće zaštite od strane medicinskog osoblja i primjereno rukovanje instrumentarijem. Ne sumnjajte u čistoću u ginekološkoj ordinaciji.

Ne ulazeći u detalje i procese ovih postupaka, jer to i nije cilj ovoga teksta, navest ćemo kako je nepridržavanje ovih mjera podložno i procesuiranju prema više zakona Republike Hrvatske (odnosno, u svim društvima postoje zakonski propisi koji reguliraju ovaj segment). Stoga, ako vam se ponekad čini kako prostor, instrumenti i sve ostalo u nekoj liječničkoj ordinaciji izgleda drugačije nego u nekoj drugoj, to je samo pitanje dojma i estetike, možda osobnih preferencija nadležnog liječnika, no u adekvatnu čistoću, sterilnost i dezinficiranost prostora i instrumentarija i izvođenja pregleda ne trebate sumnjati.

Od potrebnog instrumentarija u ginekološkim ordinacijama neki su instrumenti za jednokratnu uporabu (najčešće su pojedinačno pakirani) te se iza uporabe bacaju i posebno zbrinjavaju kao zarazni i/ili medicinski otpad (npr. jednokratni spekulumi, špatule i četkice, prezervativi koji se stavljaju na vaginalnu sondu, igle, vate, tupferi, papirnata presvlaka za ginekološki stol; rukavice koje doktori i medicinske sestre nose pri pregledu pacijentica, igle/braunile i drugo), drugi su za višekratnu uporabu, te se iza uporabe na adekvatan način čiste, steriliziraju, dezinficiraju i primjereno skladište (npr. višekratni spekulumi, škare, iglodržači, dilatatori, ukratko, metalni instrumenti i slično).

U ginekološkim ordinacijama u pravilu postoji odgovarajući broj instrumenata i za jednokratnu i, što je posebno važno, za višekratnu uporabu. Stoga se instrumentarij koji se može višekratno upotrebljavati najčešće čisti, sterilizira, dezinficira i skladišti krajem radnog vremena, kako bi početkom sljedeće smjene ordinacija raspolagala dovoljnim brojem instrumenata. U iznimnim situacijama kada je broj pacijentica veći od uobičajenog, dio instrumentarija se čisti, sterilizira i dezinficira i tijekom radne smjene. Gotovo nisu poznate situacije da se rad u ginekološkoj ordinaciji morao prekinuti zbog nedovoljnog broja instrumentarija, sve zahvaljujući dobroj procjeni i, zapravo, uigranom timu ginekologa i medicinske sestre.

Stalni, kolokvijalno rečeno fiksni postav u ginekološkoj ordinaciji također se posebnim postupcima održava čistim. Primjerice, ginekološki stol za pregled pacijentice posebno se odgovarajućim sredstvom prebriše iza svake pacijentice, kao i stol/ležaj na kojemu pacijentice leže pri ultrazvučnom pregledu; ultrazvučna sonda se također primjereno prebriše iza svakog pregleda (iako je vaginalna sonda dodatno zaštićena i lateksom, tj. prezervativom prije svakog pregleda); radni stol doktora i medicinske sestre, kao i tipkovnice uz kompjutore također se prije svake smjene (te po potrebi i češće) primjereno odražavaju, sam prostor ordinacije iza svake smjene očisti se odgovarajućim sredstvima. Stoga, ne trebate sumnjati u adekvatnu čistoću i pridržavanje svih propisanih mjera sterilizacije i dezinfekcije u vašoj ginekološkoj ordinaciji, jer postupajući prema propisima medicinsko osoblje ne štiti samo pacijentice, nego i sebe.

Ako vam se možda čini kako ginekolog ili medicinska sestra neke instrumente prije vašeg pregleda vade iz neobične ambalaže (jednokratni instrumenti uglavnom su pojedinačno pakirani i na vanjskoj strani ambalaže su oznake s informacijama o provedenim postupcima sterilizacije), iz ormara i slično, to ne znači ništa drugo nego da postupaju prema protokolima.

A ako vam se čini kako je u ordinaciji sve „natrpano“ – možda i jest (možda zbog malog prostora ili prema osobnim preferencijama tima), ali sigurno je sve, ali baš sve i posloženo i uskladišteno prema svim smjernicama.

Stoga, kada pacijentice međusobno na raznim internetskim portalima, društvenim mrežama ili uživo u kafićima i slično razgovaraju o izgledu, opremljenosti, sadržaju „njihovih“ ginekoloških ordinacija – neka ostane na tome, na kritikama, ili pohvalama koje se tiču estetike, možda. No, u čistoću, sterilnost i dezinficiranost instrumentarija i prostora i odgovarajućeg postupanja medicinskog tima nemojte sumnjati.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI