Ne brinite: Čistoća i sterilnost vaše ginekološke ambulante regulirana je zakonom

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U zdravstvenim ustanovama čistoća je od iznimne važnosti, a tako bi zapravo trebalo biti svugdje.

No, kako na higijenske navike u kućanstvu, a nerijetko i na nečijoj osobnoj razini, liječnici uglavnom ne mogu utjecati, tj. barem u mirnodopskim, rekli bismo redovitim stanjima, razmotrit ćemo što pojam „čistoća“ podrazumijeva kada je u pitanju liječnička, odnosno još uže gledano, ginekološka ordinacija. Onoj šaljivoj interpretaciji poslovice kako je čistoća pola zdravlja, a nečistoća druga polovica, u ovom kontekstu nema govora ni u šali.

Čistoća i primjereno postupanje u ginekološkim ordinacijama podrazumijeva uobičajene i posebne postupke čišćenja, sterilizacije i dezinfekcije prostora i instrumentarija, odgovarajuće skladištenje instrumentarija, nošenje odgovarajuće zaštite od strane medicinskog osoblja i primjereno rukovanje instrumentarijem. Ne sumnjajte u čistoću u ginekološkoj ordinaciji.

Ne ulazeći u detalje i procese ovih postupaka, jer to i nije cilj ovoga teksta, navest ćemo kako je nepridržavanje ovih mjera podložno i procesuiranju prema više zakona Republike Hrvatske (odnosno, u svim društvima postoje zakonski propisi koji reguliraju ovaj segment). Stoga, ako vam se ponekad čini kako prostor, instrumenti i sve ostalo u nekoj liječničkoj ordinaciji izgleda drugačije nego u nekoj drugoj, to je samo pitanje dojma i estetike, možda osobnih preferencija nadležnog liječnika, no u adekvatnu čistoću, sterilnost i dezinficiranost prostora i instrumentarija i izvođenja pregleda ne trebate sumnjati.

Od potrebnog instrumentarija u ginekološkim ordinacijama neki su instrumenti za jednokratnu uporabu (najčešće su pojedinačno pakirani) te se iza uporabe bacaju i posebno zbrinjavaju kao zarazni i/ili medicinski otpad (npr. jednokratni spekulumi, špatule i četkice, prezervativi koji se stavljaju na vaginalnu sondu, igle, vate, tupferi, papirnata presvlaka za ginekološki stol; rukavice koje doktori i medicinske sestre nose pri pregledu pacijentica, igle/braunile i drugo), drugi su za višekratnu uporabu, te se iza uporabe na adekvatan način čiste, steriliziraju, dezinficiraju i primjereno skladište (npr. višekratni spekulumi, škare, iglodržači, dilatatori, ukratko, metalni instrumenti i slično).

U ginekološkim ordinacijama u pravilu postoji odgovarajući broj instrumenata i za jednokratnu i, što je posebno važno, za višekratnu uporabu. Stoga se instrumentarij koji se može višekratno upotrebljavati najčešće čisti, sterilizira, dezinficira i skladišti krajem radnog vremena, kako bi početkom sljedeće smjene ordinacija raspolagala dovoljnim brojem instrumenata. U iznimnim situacijama kada je broj pacijentica veći od uobičajenog, dio instrumentarija se čisti, sterilizira i dezinficira i tijekom radne smjene. Gotovo nisu poznate situacije da se rad u ginekološkoj ordinaciji morao prekinuti zbog nedovoljnog broja instrumentarija, sve zahvaljujući dobroj procjeni i, zapravo, uigranom timu ginekologa i medicinske sestre.

Stalni, kolokvijalno rečeno fiksni postav u ginekološkoj ordinaciji također se posebnim postupcima održava čistim. Primjerice, ginekološki stol za pregled pacijentice posebno se odgovarajućim sredstvom prebriše iza svake pacijentice, kao i stol/ležaj na kojemu pacijentice leže pri ultrazvučnom pregledu; ultrazvučna sonda se također primjereno prebriše iza svakog pregleda (iako je vaginalna sonda dodatno zaštićena i lateksom, tj. prezervativom prije svakog pregleda); radni stol doktora i medicinske sestre, kao i tipkovnice uz kompjutore također se prije svake smjene (te po potrebi i češće) primjereno odražavaju, sam prostor ordinacije iza svake smjene očisti se odgovarajućim sredstvima. Stoga, ne trebate sumnjati u adekvatnu čistoću i pridržavanje svih propisanih mjera sterilizacije i dezinfekcije u vašoj ginekološkoj ordinaciji, jer postupajući prema propisima medicinsko osoblje ne štiti samo pacijentice, nego i sebe.

Ako vam se možda čini kako ginekolog ili medicinska sestra neke instrumente prije vašeg pregleda vade iz neobične ambalaže (jednokratni instrumenti uglavnom su pojedinačno pakirani i na vanjskoj strani ambalaže su oznake s informacijama o provedenim postupcima sterilizacije), iz ormara i slično, to ne znači ništa drugo nego da postupaju prema protokolima.

A ako vam se čini kako je u ordinaciji sve „natrpano“ – možda i jest (možda zbog malog prostora ili prema osobnim preferencijama tima), ali sigurno je sve, ali baš sve i posloženo i uskladišteno prema svim smjernicama.

Stoga, kada pacijentice međusobno na raznim internetskim portalima, društvenim mrežama ili uživo u kafićima i slično razgovaraju o izgledu, opremljenosti, sadržaju „njihovih“ ginekoloških ordinacija – neka ostane na tome, na kritikama, ili pohvalama koje se tiču estetike, možda. No, u čistoću, sterilnost i dezinficiranost instrumentarija i prostora i odgovarajućeg postupanja medicinskog tima nemojte sumnjati.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Školarci učili o meteorologiji

Gradska knjižnica Đurđevac organizirala je radionicu za osnovnoškolce na temu  meteorologije pod vodstvom Antonija Stanešića. Tijekom radionice djeca su saznala sve što ih je zanimalo

Mladi Đurđevčani učili o fotografiji

Muzej grada Đurđevca u suradnji s Foto kino klubom Picok organizirao je radionicu za osnovnoškolce na temu fotografije. Mato Zeman, Branko Novosel, Nevenka Dijanošić i

  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI